- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Комшић: Шмит извршио незапамћен удар на владавину права у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Комшић
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је у обраћању на седници Савета безбедности УН да је Кристијан Шмит извршио незапамћени удар на владавину права у БиХ тиме што је суспендовао Устав Федерације БиХ, као и да су његове одлуке допринеле расту политичких тензија.
Комшић је навео да се једино Шмит у два наврата суочио са масовним протестима грађана пред зградом ОХР-а у Сарајеву и да то није поменуо у свом извештају који је поднео генералном секретару УН, преноси Срна.
Он каже да су поједине Шмитове одлуке "добре и да су настојале заштитити уставни поредак у БиХ, али су биле недовољне и недоречене".
„Ради недоречености тих одлука расле су политичке тензије, као и настојања да се БиХ додатно етнички подели све до њене потпуне дисолуције“, каже Комшић.
"Није могуће заобићи ни чињеницу да је исказана његова пристрасност тако што је својим одлукама омогућио једној политичкој групацији да, супротно оствареним изборним резултатима, формира нову власт у БиХ, тако што је на 24 часа суспендовао ентитетски устав", рекао је Комшић.
Он је оценио да је Дејтонски мировни споразум за БиХ "постао алат за различита геополитичка надметања различитих играча на геополитичкој сцени", саопштено је из Председништва БиХ.
Додао је да БиХ ни 28 година од потписивања тог споразума "није прошла целокупан пут демократске транзиције" и да је остала "заробљена у вртлогу етнички утемељених политика и различитих етнички пројектованих циљева".
„Заправо се етничке политике и етничке групе користе за стварање тензија и дестабилизације, како би се на лакши начин остваривали краткорочни и дугорочни геополитички циљеви. Такво геополитичко поступање према БиХ сматрам апсолутно неприхватљивим“, навео је он.
Он је рекао да цени Шмитово настојање да, "када настану блокаде у функционисању заједничких институција, својом улогом медијатора покуша решити настале блокаде".

„То је свакако његова обавеза, прописана Анексом 10 Дејтонског мировног споразума. Када настану тешкоће у функционисању власти, узорковане различитим политичким интересима два ентитета, тек тада се високи представник појављује у улози медијатора. Међутим, деловање садашњег високог представника најчешће није у улози медијатора, како то налаже Анекс 10 Дејтонског мировног споразума, већ је према једном ентитету - Федерацији БиХ, постављено као проактивно, док је према ентитету Република Српска постављено као реактивно“, рекао је Комшић.

Он каже да то Шмита ставља у веома незавидан положај, јер се тиме ствара могући осећај његове политичке несигурности и пристрасности.
„Као треће, посебно смо забринути изјавом премијера једне суседне земље, да су они излобирали код високог представника наметање таквих измена ентитетског Устава и Изборног закона БиХ, који одговара политичким интересима суседне државе, а на штету суверенитета БиХ. Овде, наравно, мислим на премијера и Владу суседне државе Хрватске“, рекао је Комшић, преноси РТРС.
Он је истакао да основни приоритет треба да буде спровођење пресуда Европског суда за људска права и да ће се само на тај начин учинити искорак ка стабилизацији БиХ и целокупног региона западног Балкана.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
РЕГИОН
Руски представник у УН: Западни актери подривају Дејтонски споразум у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала