- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Неочекивана аномалија изнад Пацифика зауставила америчку интерконтиненталну ракету

© AP Photo / U.S. Air Force via APАмеричка интерконтинентална балистичка ракета Минутмен III током оперативног теста у ваздушној бази Ванденберг у Калифорнији.
Америчка интерконтинентална балистичка ракета Минутмен III током оперативног теста у ваздушној бази Ванденберг у Калифорнији. - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Рутинско тестирање пројектила америчког ратног ваздухопловства, није прошло онако како су то Американци планирали.
Недавно тестирање америчке интерконтиненталне балистичке ракете није прошло онако како је замислило ваздухопловство САД. Ненаоружана интерконтинентална балистичка ракета LGM-30G Minuteman III доживела је неодређену „аномалију“ током рутинског лансирања изнад Тихог океана, због чега је тестирање „безбедно прекинуто“, саопштено је из базе америчких стратешких снага „Вандерберг“.
Тест, који је спроведен 1. новембра око 00.06 ујутро по пацифичком стандардном времену, посматрали су изасланици Јужне Кореје као део билатералног споразума о стратешкој сарадњи са Сједињеним Државама. Пројектил је лансиран из базе „Ванденберг“.
Глобална командаамеричког ратног ваздухопловства (АФГСЦ) дефинисала је „аномалију“ као „неочекивани догађај током теста“, захтевајући „пажљиву анализу како би се утврдио њен узрок“.
Овакви тестови сматрају се рутинским и њихов циљ је да се процени поузданост Minuteman стратешких пројектила, који представљају једну од кључних америчких нуклеарних компоненти.
Док тачан узрок прекида теста остаје нејасан, земаљски посматрачи ухватили су необично одступање путање након лансирања пројектила, пише „Вор зоун“.
АФГСЦ тренутно формира групу за анализу лансирања, која ће истражити инцидент, а у њу ће бити укључени и представници разних организација.
Упркос неуспеху теста, америчко ратно ваздухопловство тврди да је прикупило вредне податке.
Ово није први пут да се тест ракете Minuteman III. Тако је 2021. године још један тест прекинут на терену, без навођења посебних разлога. Слични инциденти догађали су се 2018. године, али и пре тога.
Тестирање интерконтиненталне балистичке ракете „Минутмен“ - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Американци тестирали интерконтиненталну балистичку ракету „Минитмен III“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала