- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија покреће важну тему: Време је да свет призна да су нацисти починили геноцид над народима СССР

© Sputnik / Борис КудояровБлокада Лењинграда
Блокада Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Време је да Русија на светској сцени покрене питање признавања чињенице да су нацисти за време Другог светског рата починили геноцид над народима СССР, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Александар Венедиктов за Спутњик.
Венедиктов се осврнуо на изјаву портпаролке Беле куће Карин Жан-Пјер која је 9. маја изјавила да је Други светски рат завршен наводно победом САД. По његовим речима, то је „отворени шамар“ не само за 27 милиона погинулих совјетских грађана, него и свима онима који су се борили у антихитлеровској коалицији.

„У том контексту умесно је да се постави питање: зашто нико не говори о геноциду над совјетским народом који је био међу првим циљевима Хитлера и његових послушника? Сматрам да већ сада треба да почнемо да радимо на томе, ослањајући се на непобитне историјске чињенице“, рекао је руски званичник.

Подсећамо, према проценама историчара, током Другог светског рата више од 13,5 милиона цивила СССР (од скоро 27 милиона укупно погинулих совјетских грађана) било је или намерно убијено (7,4 милиона људи) или је умрло услед сурових услова окупационог режима – глади, заразних болести, недостатка медицинске помоћи и слично (4,1 милион) или су страдали на принудном раду у Немачкој (2,1 милиона).
У скоро 20 руских региона судови су злочине нациста током Другог светског рата на окупираним територијама прогласили за геноцид.
„Први дан рата“. Фотограф Евгениј Халдеј  - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
РУСИЈА
Нацистички „план смрти изгладњивањем“ грађана СССР први пут објављен у целости
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала