- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нацистички „план смрти изгладњивањем“ грађана СССР први пут објављен у целости

© Sputnik / Евгений Халдей / Уђи у базу фотографија„Први дан рата“. Фотограф Евгениј Халдеј
„Први дан рата“. Фотограф Евгениј Халдеј  - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Руско војно-историјско друштво (РВИО) први пут је објавило на руском језику комплетну верзију „плана изгладњивања“, документа, која је припремила фашистичка Немачка за уништење народа СССР. Документ који датира од 23. маја 1941. године, предвиђао је истребљивање од 20 до 30 милиона цивилног становништва Совјетског Савеза.
Комплетна верзија нацистичке „Директиве за економску политику економског штаба“ на руском језику први пут је објављена на порталу „Историја.рф“.

„Поред добро познатог војног плана „Барбароса“ припреман је економски план за пљачку освојених совјетских територија. План је настао у немирна времена за Трећи рајх, јер је у то време озбиљно зависио од увозних прехрамбених производа. Британска поморска блокада угрозила је прехрамбену ситуацију у нацистичкој Немачкој. Зато су планирали да опљачкају Совјетски Савез, извозећи одатле све жито. Као резултат тога наступила би смрт глађу између 20 до 30 милиона људи“, истакао је директор научно-истраживачког фонда „Дигитална историја“ Јегор Јаковљев, а преноси РВИО.

Овај документ су пронашли Американци међу папирима Врховне команде Вермахта и појавио се на суђењима у Нирнбергу.
Историчар је додао да, нажалост, није објављен на руском језику.
Јаковљев је нагласио да је, према Хитлеровој замисли, на освојеним територијама постепено требало да се населе немачки колонисти, а аутохтоно становништво Совјетског Савеза морало је негде да оде.

„Решење за депопулацију покорених територија предложио је Херберт Баке, секретар Министарства пољопривреде и прехране. Директиве које је формулисао сводиле су се на то да када Вермахт заузме црноморске територије, сва храна са тих подручја мора да послужи за снабдевање Вермахта и Трећег рајха – жито и остали производи морају бити извезени у Немачку ради подршке немачког становништва“, истакао је историчар.

Као последица тога, глађу би прво били погођени Москва и Лењинград.

„Осуђујемо ове људе на смрт глађу не само зато што су сувишна уста, већ и зато што су велики Руси и што су и под царем и под бољшевицима увек били непријатељи Немачке и Европе“, навео је стручњак цитат из документа.

Он је оценио да је ово био геноцидни план, управо зато јер геноцид предвиђа масовно убиство неког народа, истакавши да се у томе крила не само економска, већ и етничка основа.
„Нацистички злочини не застаревају. То је од посебног значаја сада кад се Русија поново бори против нацистичке идеологије“, оценио је Јаковљев.
Он је закључио да објављивање оваквих докумената у широј јавности треба да подсети да ниједан ратни злочин неће остати некажњен.

Пољске официре у Катињској шуми убили нацисти, а не СССР

Поред тога, у новим материјалима из Државне архиве најновије социјално-политичке историје Смоленске области у које је Спутњик имао увид, наводи се да су заробљени хитлеровци сами детаљно причали да су пољске официре у Катињу стрељали нацисти, а не Народни комесаријат унутрашњих послова СССР (НКВД) и да су лажну вест о наводно совјетским зверствима покушавали активно да „продају“ САД и Енглеској.
Реч је о фотокопијама докумената са испитивања заробљеника Фрица Јурашека, бившег фотографа који је радио у структури криминалистичке полицији Трећег рајха, а које су спровеле совјетске службе државне безбедности.
Виница, према његовим речима, није било једино место где је учествовао у припреми провокативних антисовјетских лажираних материјала.
Он је испричао да је у априлу 1943. године као фотограф у Катињу радио на истом задатку као и у Виници.

Према његовим речима, задатак је био строго поверљив, а „приликом окупације Смоленске области, немачка војска на подручју Катињске шуме зверски је убила више од пет хиљада заробљених пољских официра“.

Министарство пропаганде Немачке, којим је руководио Гебелс, саопштило је 13. априла 1943. године да је у Катињској шуми у Смоленској области нађена масовна гробница пољских официра које је наводно стрељала НКВД. Након што је Црвена армија ослободила Смоленск, формирана је совјетска комисија која је спровела сопствену истрагу и закључила да је Пољаке у Катињу у јесен 1941. године убила немачка окупаторска војска.
Русија на данашњи дан, 22. јуна, обележава почетак Великог отаџбинског рата (1941-1945), ослободилачког рата народа СССР против фашистичке Немачке и њених савезника, који представља најважнији и одлучујући део Другог светског рата (1939-1945).
Тешки крвави рат потрајао је 1.418 дана и ноћи и окончан је 9. маја 1945. године потпуним поразом земаља фашистичког блока. Укупни људски губици СССР током рата износили су 26, 6 милиона људи.
Блокада Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РУСИЈА
Седам хиљада милијарди долара: Процењена штета коју су нацисти нанели Совјетском Савезу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала