- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жељка Цвијановић: На сцени злоупотреба Савета безбедности УН и манипулација међународним правом

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Српски члан Председништва Бих Жељка Цвијановић рекла је да је процедура именовања високог представника јасно прописана Дејтонским мировним споразумом и да је на сцени велика злоупотреба Савета безбедности УН и огромна манипулација међународним правом.
Цвијановићева је рекла да је апсолутна лаж да УН нема улогу у именовању високог представника како то тврди амерички представник у Савету безбедности, те истакла да изврнута теза неће бити прихваћена јер не одговора ономе што каже Дејтонски мировни споразум.
„Они се руководе оним да када милион пута изговорите лаж, да ће то постати истина. Амерички амбасадор при УН претпостављам да зна да је Дејтонски споразум настао у његовој земљи и да у њему пише ко су стране које предлажу високог представника и да се он потврђује релевантном резолуцијом у Савету безбедности УН“, појаснила је Цвијановићева.
Она је рекла да је право страна које је прописано Дејтонским споразумом узурпирао Савет за имплементацију мира.
„Они су предлагали имена, али и тада су сви високи представници били потврђени релевантном резолуцијом у Савету безбедности УН након чега се сматрало да су добили потребан капацитет и легалитет да би могли да делују као високи представници“, рекла је Цвијановићева у Градишци.
Кристијан Шмит, истакла је Цвијановићева, није добио такву верификацију.
„Сама чињеница да се упућује извештај неког човјека који није добио такву верификацију у Савету безбедности УН показује докле је све то доведено“, рекла је Цвјановићева.
Цвијановићева је поручила да се, стављањем међународног уговора у функцију дневнополитичких обрачуна, од БиХ покушава направити држава онаква каква није замишљена Дејтонским мировним споразумом.
„Општа манипулација, општа лаж, општа злоупотреба Савета безбедности УН. Ми нисмо никада ни тврдили да Савет безбедности именује некога, већ смо тврдили да стране предлажу високог предстваника, а верификује га Савет безбедности УН, што и пише у Дејтонском споразуму“, рекла је Цвијановићева.

„Извештај Кристијана Шмита у СБ УН пун лажи и манипулација“

Пна је нагласила да извештај високог представника Кристијана Шмита упућен Савету безбједности УН врви од лажних, манипулативних и сугестивних ствари којима настоји да оптужи Републику Српску.
"У томе нема ништа критички према чињеници да он није високи представник и да у Савету безбедности није добио потребни легитимитет ни легалитет", рекла је Цвијановићева и додала:
"Постаје већ шарада како са представљају извештаји високих представника, па и овог који се представља као високи представник", рекла је Цвијановић, преноси Срна.
Говорећи о обраћању председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића на данашњој седници Савета безбедности, Цвијановић је рекла да његово обраћање није усаглашено у Председништву.
"Није тајна да се већ неко време не усаглашавају ставови када је у питању спољно-политичко деловање или наступ представника заједничких институција у иностранству на различитим форумима, тако да није усаглашено ни обраћање Комшића. То је његово обраћање", додала је она.
Бошњачки представници одустали су од праксе усаглашавања, навела је Цвијановић и подсетила да и њено обраћање није било усаглашено, али да је то био једини начин да каже шта сматра.
"Комшић је отишао у Њујорк у капацитету члана Председништва БиХ, односно председавајућег Председништва БиХ и обратио се у том капацитету Генералној скуштини без усаглашеног става", рекла је Цвијановићева.
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
РЕГИОН
Комшић: Шмит извршио незапамћен удар на владавину права у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала