- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Даница Грујичић: Потребна институција у којој би били смештени малолетни починиоци кривичних дела

© Sputnik / Бранко МаксимовићДаница Грујичић
Даница Грујичић - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2023
Пратите нас
Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да је неопходно да постоји институција у којој би малолетни починиоци злочина били смештени.
Грујичићева је рекла да је овим поводом ресорно министарство урадило све оно што је обећало и што је било у његовој надлежности.
„Републичка стручна комисија за ментално здравље је у сарадњи са законодавством направила предлог промена Закона о менталном здрављу где смо управо предвидели те малолетнике који правно не одговарају за своје поступке, али који су учинили злочиначка дела“, објаснила је Грујичићева.
Министарка је додала да су то деца која дефинитивно имају ментални поремећај и која треба да се лече.
„Као што знате у психијатријским болестима, као и у биолошким постоје излечиве и неизлечиве болести. Ми имамо људе који су годинама у психијатријским клиникама, јер ниједан лек не може да им помогне, а процењено је да су опасни и по себе и по околину. О томе неће одлучивати ни министар здравља, ни председник државе, ни премијер, већ струка. Када су малолетници у питању, дечији неуролози и психолози“, навела је Даница Грујичић.
Она је рекла да у Србију постоји троје малолетника који су починили тешка кривична дела.
„Један из Новог Сада који је напао мајку и дете, други из Ниша, који је сада у „Лази Лазаревићу“, који је убио свог друга. Трећи је малолетник који је починио злочин у ОШ „Владислав Рибникар“ и он је у Институту за психијатрију за децу и омладину“, рекла је Грујичићева.
Да ли ће они бити излечени или не, није тема закона, додала је министарка здравља.
Она је нагласила и да јој није јасно зашто измена закона која је прошла јавну расправу није усвојена и да подржава и разуме родитеље страдале деце због чега су незадовљни.
„Никаквог разлога није било да се не усвоји закон. А зашто се то десило, мораћете да питате више инстанце од мене“, рекла је Грујичић.
Министарка је оценила и да је требало усвојити и Закон о кредиту Светске банке помоћу кога би могло да се крене у набавку магнетних резонанци, линеарних акцелератора и да почну да се граде амбуланте по селима.
„Желимо да покријемо све реоне, гледамо списак са пописа становништва - где треба да буде покретна амбуланта, где не. Не можемо одржавати зграде тамо где имамо 10 становника“, рекла је Грујичићева и додала да би можда требало те објекте адаптирати и дати некој породици која нема где да живи, пренео је Танјуг.
Шта је Даница Грујичић говорила у интервјуу за Спутњик, погледајте у видео-снимку:
Примена методе показала је изванредне резултате, посебно у области менталног здравља, јачања психичких, емотивних, социјалних и духовних карактеристика детета - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
ДРУШТВО
Не идемо у корак са српском децом: Како то да се промени?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала