- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Србији за осам дана приведено 3.811 илегалних миграната и осам кријумчара

© Фото : Уступљено Спутњику/МУП СрбијеМУП Србије - потрага за илегалним мигрантима
МУП Србије - потрага за илегалним мигрантима - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2023
Пратите нас
Помоћник директора полиције, генерал Дејан Луковић, изјавио је данас да је у осмодневној акцији на територији севера Србије приведено 3.811 илегалних миграната, ухапшено осам кријумчара, преконтролисано више од 61.000 возила и 320 објеката, као и да је пронађено пет аутоматских пушака, пет пиштоља и 1.511 комада муниције.
„Ухапшено је осам кријумчара, једно лице по потерници, задржали смо 70 лица и 302 објекта је контролисано, од тога су два већ затворена. Реч је о објектима који пружају услуге смештаја, али мигранте не пријављују. Пронађено је укупно пет аутоматских пушака, пет пиштоља и 1.511 комада муниције разног калибра“, рекао је Луковић за Танјуг.
Осим ватреног, пронађено је и хладно оружје, додаје он, најчешће ножеви, а осим оружја пронађено је и шест лаптопова и преко 520 телефона који ће бити предмет даљег вештачења.
„Пронашли смо четири радио-станице, које њихови стражари користе у својој комуникацији ако примете наше снаге. Пронашли смо 305 пасоша, од тога је 215 пасоша грађана Турске што је у овом моменту занимљиво. Наравно нашли смо и одређену количину лекова, агрегате, мердевине које користе за прескакање жичане ограде коју су мађарски органи изградили“, рекао је Луковић.
Додао је да су приликом претраге терена пронађене и земунице за које се претпоставља да су служиле за смештај или скривање миграната, али ће то тачно утврдити истрага.
Полицијска акција почела је након инцидента у Хоргошу, када су у међусобном сукобу три мигранта убијена.
Луковић каже је да после осам дана ситуација под контролом, потврђујући речи министра унутрашњих послова Братислава Гашића да је „Суботица заборављени град за ирегуларне мигранте“.
Реч је о неколико организованих кријумчарских група, додаје Луковић и указује на то да је у питању територија од око 6.800 хектара, од чега је две трећине под шумом, истичући да је такав терен изузетно тежак за претрагу.
„Кретање у тим условима је отежано, али ми настављамо и даље рад на том терену тако да ћемо акцију истерати до краја. Не могу да кажем да је ово завршено, већ да је постигнуто много и урађено много, али свакако настављамо са опсежним радом свих расположивих јединица министарства“, рекао је Луковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала