- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка не може да уједини свет, али може да га уништи /видео/

© AP Photo / Hatem MoussaПалестинци окупљени око преживелих у израелском бомбардовању у Појасу Газе
Палестинци окупљени око преживелих у израелском бомбардовању у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
Пратите нас
Никад лицемерна политика Запада заснована на правилима, коју Запад покушава да наметне свима, није била толико очигледна, као данас. Блискоисточна криза нанела је коначан ударац америчком лидерству.
Спољна политика САД у 21. веку ствара једну кризу за другом. Последња, на блиском истоку показује потпуну неспособност и одсуство жеље САД да игра конструктивну улогу у свету. Циљ који је Бајден поставио себи је недостижан. Иако Бајден најављује уједињење, САД нису способне да уједине свет око себе, али су потпуно способне да га униште.

Нови светски поредак

Потребан нам је нови светски поредак, изјавио је у једном од својих предизборних говора амерички председник Бајден, додавши да Америка има могућност да уједини свет онако како раније никад није било. Те речи изговорене су у тренутку кад Бењамин Нетанијаху кличе: „Нема прекида ватре! Израел није започео сукоб, али ће победити у рату. Библија каже да постоји време за мир и време за рат — сада је време за рат!". А рат, не само да је за месец дана однео хиљаде живота, већ ће је нанео и, рекло би се, неизлечив ударац репутацији многих међународних структура, укључујући и Уједињене нације. На најбруталнији начин подсетио је да постојеће организације не оправдавају оне функцију и наде са којима су осниване. Четири пута су резолуције у Савету безбедности одбачене због вета неке од сталних чланица Савета. Одобрена је само Резолуција Генералне скупштине у којој се одлуке доносе већином гласова и само су препорука која се обично игнорише, као што се игнорише и овог пута. Каква се способност да уједини свет Бајдену привиђа, тешко би и он сам могао да објасни јер широм света рат отвара старе расколе унутар деликатно спојених савеза, и отвара нове ране, а пропалестински и произраелски протести могу се пратити на читавој планети. Ситуација је до те мере напета да Немачки министар одбране прориче трећи светски рат, што никога не изненађује, осим можда Бајдена „ујединитеља“.
Бајденов позив да уједини свет настао је из свести да је његов земља такорећи преко ноћи успела да са лидерске позиције склизне у позицију земље чију позицију најбоље осликавају уздигнуте крваве руке у америчком парламенту.

Суноврат америчке политике

Од земље која је владала светом, покретала и завршавала геополитичке процесе, покретала и заустављала ратове, постављала, смењивала па и убијала председнике по свету, одређивала економску политику планете… постала је земља против које на улицама бројних земаља протестују милиони људи, а доживела је и нешто што је тако рећи до јуче било незамисливо – да јој прети најјача чланица НАТО.
Да, у праву је Бајден, овај свет је нефункционалан, безбедност је у целом свету угрожена, али треба бити Бајден, па говорити о уједињењу света у тренутку када су поделе веће него икад у 21. веку. Данас је свет подељен не само по линији Запад Русија. Подељен је по линији Запад - Кина, и по линији Израел - Арапски свет, и по линији Запад - Југ. Свет је подељен у Европи, на Блиском истоку и на Далеком истоку. А апсолутном подршком Израелу, САД још више деле свет, окрећући против себе глобални југ.
Бајден све то види и зато жели промену, Нови светски поредак који би заправо био онај стари добри, прокоцкани, амерички… Да се све врати на стање које су Сједињене државе својом моћи створиле непосредно после распада СССР-а , и који су својом кратковидом политиком, својом осионошћу и ароганцијом успеле да униште у рекордном року, а дотукле данашњом политиком према Израелу.
Реакција на терористички акт Хамаса и освета Израела, потпуно су уништиле вишемесечне напоре да се Москва представи као међународни изрод који нарушава међународно право, и дала за право онима који САД и њихове савезнике, као и ЕУ, називају лицемерним. Глобални југ је данас још мање спреман да подржи дејства САД у вези с Русијом, него пре само месец дана.
Уз то, САД су, непромишљено ступиле у оштар конфликт одједном са две нуклеарне силе Русијом и Кином. О каквом, дакле, уједињењу света говори Бајден? Света без Русије и Кине? Ако Бајден рачуна да може да нанесе стратешки пораз Русији и да истовремено обуздава Кину и постави препреку њеном растућем утицају у свету, онда је то рачун без крчмара. За обједињење света на тај начин Америка није способна, то је геополитичка фатаморгана, празна прича.

Свет без Русије и Кине

Нови поредак у свету је неопходан, слажу се и Русија и Кина, али не поредак ”чија је суштина заправо иста: лицемерје, двоструки стандарди, претензија на ексклузивност, на глобалну доминацију, на очување суштински неоколонијалног система “, рекао је Путин недавно
Значења која су председници Путин и Си с једне, и председник Бајден с друге стране, дали термину ”нови светски поредак” веома су различита. Док се Русија и Кина залажу за једнакост за све у овом новом свету, стварајући мултиполарни свет, Сједињене Државе свим силама покушавају да одрже светску доминацију у својим рукама. И то је велика разлика између њих... ”Нико нема право, нити ико може да влада светом за друге, или у име других”, каже Путин. Свет будућности је свет колективних одлука које се доносе на нивоу на којем су најефикасније, и по саставу учесника који су заиста способни да дају значајан допринос решавању конкретног проблема. Не одлучује једна особа за све, па чак ни не одлучују сви о свему, већ се они који су директно погођени овим или оним питањем договарају шта и како да раде. А покушаје ограничавања било које земље или народа у томе, према Путину, треба сматрати актом агресије. Шеф руске државе каже да политичке елите у Сједињеним Државама говоре „о својој ексклузивности“, што је наставак „колонијалног размишљања“. „Колонијални приступ“, рекао је Путин, изражен је у захтеву Запада да се одржи „поредак заснован на правилима“. Генерално је нејасно која су то правила, ко их је створио и како су настала. Јасно је да их поједине земље користе за сопствене себичне интересе и промене због политичких услова.
Зато нови светски поредак мора бити заиста – нови.
Опширније о овој теми, у видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала