- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мрак, заменик градоначелника и протести: Хладан дочек за државног секретара САД у Турској /видео/

© AP Photo / Ali UnalПротест током боравка Ентонија Блинкена у Турској
Протест током боравка Ентонија Блинкена у Турској - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је стигао у Турску на разговоре, дочекан је хладно. На аеродрому није било никог од високих званичника, а највиши функционер који је дочекао америчког шефа дипломатије био је заменик градоначелника Анкаре, док је дочек протекао у мраку, наводе турски медији.
Хладан дочек за америчког државног секретара у Анкари тема је турских медија и друштвених мрежа, на којима се наводи да је „добио шта је и заслужио“. Блинкен је у турску престоницу стигао ноћу, а на аеродрому су га дочекали амерички амбасадор у Анкари Џеф Флејк, генерални директор за међународне односе у министарству спољних послова Јапрак Балкан и заменик градоначелника Анкаре Намик Кемал Назли.
„Нико од високих турских функционера није дочекао америчког министра на аеродрому. Приметно је било и да део аеродрома на ком је Блинкен излазио из авиона није био осветљен. После поздрава са људима који су га дочекали у мраку, Блинкен је сео у аутомобил и отишао“, пише лист „Туркије“.
© AP Photo / Jonathan ErnstЕнтони Блинкен у Турској
Ентони Блинкен у Турској - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Ентони Блинкен у Турској
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је критиковао Блинкена због „субјективног приступа палестинско-израелском сукобу“. Према речима турског председника, „Блинкен је приступио кризи на основу своје националне припадности“.
© AP Photo / Ali UnalПротест током боравка Ентонија Блинкена у Турској
Протест током боравка Ентонија Блинкена у Турској - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Протест током боравка Ентонија Блинкена у Турској
Испред зграде министарства спољних послова Турске, где се Блинкен састао са турским министром Хаканом Фиданом, одржан је и протест, који су турски медији назвали „хладним тушем за америчког државног секретара“.
© AP Photo / Jonathan ErnstЕнтони Блинкен у Турској
Ентони Блинкен у Турској - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Ентони Блинкен у Турској
„Савез турске омладине поздравио је Блинкена заставама Палестине и слоганима „Блинкен, убицо, одлази из Турске“, наводи турски лист „Ајдинлик“.
После састанка Блинкена и Фидана, није било званичног саопштења нити изјава. Према појединим медијским наводима, Блинкен је покушао да убеди турску страну да изврши притисак на Хамас како би ослободио таоце. Међутим, турска страна је инсистирала на међусобној размени затвореника и безусловном прекиду ватре, уз међународни надзор, а Анкара је понудила да буде гарант.
Бенјамин Нетанијаху и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
СВЕТ
УЖИВО Бајден и Нетанијаху разговарали о могућем хуманитарном примирју /фото,видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала