Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На реду су дуге цеви: Окупација севера Косова и Метохије увелико одмакла

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадник јединице Росу на прелазу Јариње
Припадник јединице Росу на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Најавом да ће појачати присуство дугих цеви на Северу Косова, Аљбин Курти директно најављује окупацију тог дела српске јужне покрајине и даје до знања да од формирања ЗСО нема ништа и да му је једини циљ етничко чишћење Срба са тог простора, сагласни су саговорници Спутњика.
Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти најавио је да ће полицијске војне снаге ојачати са још хиљаду припадника који ће бити распоређени, како је рекао, и на југу на северу Косова и Метохије, током предстојеће године.

Огољено етничко чишћење

Он најављује да ће тзв. Војска Косова добити појачање са око 600, док ће полиција бити ојачана са око 400 нових припадника током 2024. године.
Зоран Анђелковић, некадашњи председник привременог Извршног већа Аутономне Покрајине Косова и Метохије каже да је јасно да Курти жели окупацију севера Косова и да то показује већ годину дана.
„Ово не треба да нам буде ништа ново али очигледно да му је мало све до сада што је урадио и он би сада, ако би могао, да испред сваке српске куће постави по једног полицајца да Србе малтретира. Њему је основни циљ, и то говорим од почетка, потпуно етничко чишћење и протеривање Срба, не само са севера већ са комплетног Косова и Метохије. Север му је трн у оку, и Курти би највише волео када би ту дошло до исељавања и зато и жели да повећа број људи и то са дугим цевима, није то обична полиција,“ децидан је саговорник Спутњика.
Анђелковић напомиње да се последњих дана јасно види, па и из овога, да нема ништа од приче да ће Приштина нешто да прихвати у дијалогу.
„Из прича такозваних приштинских функционера јасно је да они нису прихватили некакву врсту споразума, односно, договора, а понајмање да ће формирати ЗСО. Они то не желе, а то што су и пред представницима ЕУ рекли да су за, само је стара њихова тактика лажи – да јавно говоре једно, а да на терену раде друго,“ истиче Анђелковић.

Запад ћути због себе

Саговорник Спутњика напомиње да ћутање Запада на ове Куртије речи само говори да један број земаља Запада, пре свега Квинте, од почетка стоји на једној линији, а то је да је Приштина увек у праву.
„Разлог њиховог повлађивања Приштини је да остваре свој основни циљ, како би делегитимизовали наше прозивање и легализовали НАТО бомбардовање и то раде тако што покушавају да доведу Београд да се повинује нечему што ова власт никада неће учинити – да се одрекне Косова и Метохије,“ каже Анђелковић.
Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији сматра да је Курти већ започео окупацију Севера Косова, самим чином постављања њихових органа власти у четири српске општине, без воље Срба, доласком дугих цеви и изградњом војних база.
„Сада је потребно само још и формално окончати окупацију севера Косова појачањем оружаних снага како би херметички затворили тај део Косова ка централној Србији. На жалост, сматрају да је догађај у Бањској нешто што им даје за право на тако нешто и да имају право да тероришу српски народ. Да ствар буде још тужнија Кфор их у томе не спречава. Тај део Кфора који је под британским утицајем, па је самим тим и Велика Британија и заслужна за стратешку подршку дешавањима који се одвијају на овакав начин, па чак и руководе са тим,“ оцена је Ковача.
Он наводи да број који Курти најављује као појачање кроз форму војске и полиције није ни мало мали.

Велики број дугих цеви

„То је огромна оружана снага за тако мали простор и након њиховог распоређивања у те базе верујем да ће се успоставити још гушћа мрежа пунктова на административним прелазима јер желе да учине немогућим било какав покушај нашег деловања на том делу,“ објашњава наш саговорник.
Ковач мисли да је ово довољан повод да Београд од Кфора затражи да се спречи оваква операција и намера Куртија.
„У супротном, ако Кфор ово дозволи Србија ће бити присиљена да интервенише на неки начин како би се ослободио наш народ од тортуре Приштине,“ примећује Ковач.
Поводом ове најаве огласили су се и из Српске листе речима да Курти, уместо дијалогом, жели да реши проблем милитаризацијом, Они позивају међународну заједницу да реагује и „спречи Куртијеве планове који би својим остварењем значио прогон српског народа са својих вековних огњишта и стварање полицијске државе у покушају“.
Реаговао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић нагласивши да Курти отворено прети Србима и директно негира смисао дијалога.
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
 - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
СРБИЈА
Лајчак у изненадној посети КиМ
Припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције извршили су претресе на две локације у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
СРБИЈА
Годишњица напуштања косовских институција: Куртијев терор над Србима остаје „невидљив“ за Запад
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
СРБИЈА
Вучић: Састанак у Бриселу требало да буде за пар дана, друга страна није прихватила /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала