- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак искрен после титуле: Не знам у којој сам фази каријере – прво место и Дејвис куп главни циљеви

© AP Photo / Michel EulerНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, на конференцији за медије после освајања титуле у Паризу открио је колико се мучио са здравственим проблемима на турниру због чега му је ова титула посебна. Уз то српски ас истакао је да су његови циљеви сада усмерени на то да годину заврши као први на свету као и да са Србијом освоји Дејвис куп.
У финалу Мастерса у Паризу Новак Ђоковић савладао је Григора Димитрова резултатом 6:4, 6:3, што је била знатно убедљивија победа него у три меча која су претходила финалу у којима се српски ас мучио са стомаком.
„Ово је била веома изазовна недеља, а нарочито и ван терена. Мучио сам се са стомачним вирусом, који ми је одузео пуно енергије, али сам некако успео да пронађем додатну енергију када је било најпотребније. То је нарочито било важно од петка до данас, када сам био ближи томе да изгубим мечеве него да прођем даље. Ако се то узме у обзир освојити овај турнир је посебно остварење у мојој каријери“, рекао је Ђоковић.
Колико год ужива у томе што је у Паризу оборио неколико рекорда Новак се већ окреће наредним обавезама и сматра да је једино такав приступ исправан.
„Настојим да и даље помно изучавам игру и региструјем бројке које се везују за мој успех, али истовремено настојим да усмерим своју пажњу ка наредном изазову. Све док будем био активан тенисер, то ће бити ментални приступ који ћу гајити. Успеси су сјајни, али сам већ окренуо следећу страницу. Било то схваћено као добро или лоше, то је метод који функционише за мене, и сматрам да је правилан када су будући циљеви у питању, јер ћу желети да освајам још више турнира док будем активан, и играти на највишем нивоу. Грен слемови и Мастерси су најдрагоценији турнири у нашем спорту и у околностима из протеклих седам дана ова победа има већу тежину, нарочито у овој фази моје каријере, иако искрено нисам свестан тога о којој се фази моје каријере више и ради“ ,уз осмех је поручио српски ас.
Новак је за разлику од осталих тенисера у Париз стигао после дуге паузе, јер није играо турнир после УС Опена, међутим упркос томе поново је показао да је најбољи.
„Пуно и напорно сам радио како бих се што боље припремио за овај последњи део сезоне, провео 3-4 недеље у интензивном раду на терену и физичкој припремљености. Одлично се осећам када је моје тело у питању, а увек постоји нешто што вам се “затегне ту и тамо”. Овај вирус је био велики противник и са мојим тимом сам се дан ноћ бавио тиме како да ме опораве за наредни меч. Чудесно је да сам успео да се осећам овако данас, с обзиром на то да сам играо три меча од преко три сата три дана узастопно, и веома сам срећан и поносан због тога што сам све то превазишао до овог коначног тријумфа“, истакао је Ђоковић.
Главни циљеви су прво место на крају године, али пре свега титула са Србијом на Дејвис купу.
„Настојаћу да освојим све турнире у којима учествујем, а мислим да ми је потребна још једна победа како бих обезбедио још једно прво место на крају сезоне у каријери, што је највећи циљ осим Дејвис купа до краја године. У Торину ме чека велика конкуренција где је сваки меч као финале неког АТП турнира с обзиром на то да играте против осам најбољих играча сезоне, и сваки од њих носи велики број поена и важности. Укратко, на оба такмичења идем са добрим осећајем, пуно самопоуздања; нисам изгубио меч од финала Вимблдона и са узбуђењем очекујем да завршим сезону на најбољи могући начин. Задржати прво место АТП листе на крају сезоне и освојити Дејвис Куп су два најважнија циља за мене“, поручио је Ђоковић.
Упитан је Новак и за савет поводом стомачног вируса.
„Као што знате, сви смо другачији, али знајте да је у мом случају хидратација кључна за све. Ипак, искрено, не могу да говорим у име ваше супруге или било кога, која ће му исхрана помоћи, а која неће. Нисам ових дана могао много да једем, тако да бих јео отприлике једноом дневно, а онда после тога не бих ништа јео. Само сам био на течностима, јер је било шта што сам узео 'излазило' веома брзо. . То што сам професионални спортиста и што се нисам предавао, већ сам црпео енергију из адреналина дало ми је додатну мотивацију да истрајем. Али наравно, доживљавам исте стомачне проблеме као и сви други. Можда је код мене то трајало краће него код ваше супруге, нисам сигуран да ли је то било три или четири дана мучења. Данас је први дан да сам осетио да је то иза мене. И извините, не могу да дам никакве лекарске савете и не могу да препоручујем лекове. Нема лека, претпостављам“, уз осмех је завршио Новак.
Новак Ђоковић Григор Димитров - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
СПОРТ
Новак је апсолутни владар који обара своје рекорде: „Три пута сам се вратио са ивице!“
Новак Ђоковић и Григор Димитров - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
СПОРТ
Григор плакао, Новак га тешио: Извини, није лако изгубити финале /видео/
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
СПОРТ
Непобедиви Новак је седми пут шампион Париза!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала