- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си Ђинпинг: Кина спремна да са Србијом брани правду на међународној сцени

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEРA VUИKOVIЖПредседник Кине Си Ђинпинг
Председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Кина подржава независни развојни пут Србије и спремна је да са Београдом ради на одржавању међународне правде и непристрасности, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг током састанка са премијерком Србије Аном Брнабић у Пекингу.
Кинески председник је такође навео да је потребно јачање сарадње између земаља у различитим областима, посебно у области научно-технолошких иновација, образовања, спорта и туризма.
Он је такође истакао потребу промовисања што скоријег ступања на снагу споразума о слободној трговини између Кине и Србије.
Он је додао да Пекинг настоји да интензивно јача односе са Београдом у корист народа Кине и Србије. Такође је изразио задовољство продуктивним свеобухватним стратешким партнерством двеју земаља и указао на значај реализације великих заједничких пројеката.

Кина и Србија су „челични пријатељи“

Си Ђинпинг рекао је да је присуство председника Србије Александра Вучића на трећем Форуму за међународну сарадњу Појас и пут и учешће Брнабићеве на шестом Кинеском сајму увоза показало искрено пријатељство Србије са кинеским народом и чврсто уверење у развој односа са Кином.
Он је током разговора са Брнабић истакао да су Кина и Србија "челични пријатељи" чији односи имају дубоку историјску основу, чврсту подршку јавности, широке заједничке интересе и снажан су подстицај билатералној сарадњи, преноси агенција Синхуа.
© VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ ПЕЂА ВУЧКОВИЋАна Брнабић и Си Ђинпинг
Ана Брнабић и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Ана Брнабић и Си Ђинпинг
Си је рекао да су кинеско-српски односи последњих година наставили да функционишу на високом нивоу што је обогатило свеобухватно стратешко партнерство, док је истовремено практична сарадња дала плодне резултате.
"У новим околностима, Кина је спремна да ради са Србијом на унапређењу квалитетног развоја билатералних односа који ће донети више користи за наша два народа", истакао је Си.
Он је апеловао да се уложе заједнички напори у изградњу и вођење великих заједничких пројеката, промовисање брзог ступања на снагу споразума о слободној трговини између Кине и Србије, јачање сарадње у области науке и технолошких иновација, продубљивање сарадње у сферама образовања, спорта и туризма и ширу размену кадрова који ће наставити да негују пријатељство Кине и Србије.
"Кина подржава Србију у самосталном развоју и спремна је да ојача мултилатералну координацију са Србијом и заједнички штити међународну правичност и правду", нагласио је кинески председник.
Премијерка Србије састала се у понедељак у Пекингу са кинеским председником Си Ђинпингом, а такође је посетила 6. Кинески међународни увозни сајам на коме је Србија почасни гост.
Премијерка Србије Ана Брнабић састала се се са кинеским председником Си Ђинпингом - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
СРБИЈА
„Кина никада неће променити став о КиМ“: Ана Брнабић са Си Ђинпингом, разговарано и о посети Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала