- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички Јевреји „окупирали“ Кип слободе у Њујорку тражећи прекид ватре у Гази /видео/

© AFP 2023 / KENA BETANCURЉуди у Њујорку протестују против рата у Израелу
Људи у Њујорку протестују против рата у Израелу - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
Стотине активиста америчких Јевреја данас су мирно „окупирале“ Кип слободе у Њујорку, тражећи прекид ватре и крај израелског „геноцидног бомбардовања“ цивила у Гази.
Носећи црне мајице са слоганима „Јевреји траже прекид ватре“ и „Не у наше име“, демонстранти су у подножју познатог њујоршког споменика развили транспаренте на којима је писало „Цео свет гледа“ и „Палестинци би требало да су слободни“, преносе амерички медији.
„Славне речи наше јеврејске преткиње Еме Лазарус, урезане у овај споменик, приморавају нас да предузмемо акцију и подржимо Палестинце у Гази, који чезну за тим да слободно дишу“, поручио је Џеј Сапер из организације Јеврејски глас за мир, која је организовала овај скуп.
Ема Лазарус је активисткиња из 19. века која је помагала јеврејским избеглицама да из Европе побегну у Њујорк. У званичном саопштењу је цитирана њена поема „Нови Колос“, која је урезана у постамент Кипа слободе, као ода америчким досељеницима.
Учесници протеста, из про-палестинског невладиног Института за разумевање Блиског истока, затражили су крај „геноцидног израелског бомбардовања палестинских цивила у Гази“.
„Све док грађани Газе вриште, морамо да вичемо гласније, без обзира на то ко покушава да нас ућутка“, казала је фотограф Нан Голдин.
Град Њујорк, познат као мелтинг пот град избеглица и досељеника, протеклих месеци је уздрман због про-израелских и про-палестинских демонстрација, пренео је Танјуг.
У Њујорку живи око два милиона Јевреја и стотине хиљада муслимана и до сада је избегнуто насиље повезано са конфликтом у Појасу Газе, иако су тензије веома изражене на одређеним местима, као што су универзитетски кампуси.
Палестинский ребенок наблюдает, как поднимается дым после израильского авиаудара по городу Газа - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
СВЕТ
УЖИВО Израелске снаге продрле у срце града Газе; Снажне експлозије одјекнуле Тел Авивом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала