- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: О статусу Српске нећу питати Милановића и Пленковића

© Фото : Уступљено Спутњику/ Кабинет Председника Републике Српске, Борислав ЗдрињаПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу за хрватски "Национал" да неће тражити мишљење ни од хрватског председника Зорана Милановића ни од премијера Хрватске Андреја Пленковића о осамостаљењу Републике Српске.
Истакао је да ће, у том случају, Хрватска на крају прихватити нову реалност.
„За Хрватску би било најбоље да се формира Херцег-Босна“, навео је Додик.
Председник Републике Српске потврдио је да има ближе односе са хрватским председником Зораном Милановићем него са премијером Андрејем Пленковићем са којим је, како каже, имао важне сусрете који су увек били коректни.
Додик је рекао и да није његово да коментарише како Пленковић води хрватску Владу.
Пленковић је, истиче, по Уставу задужен за заштиту политичких и егзистенцијалних права Хрвата и то и ради.
"Већинска политичка странка Хрвата овде је ХДЗ, он је председник ХДЗ-а, они су интегрисана структура и у том погледу што се тиче Хрвата, он њих брани на прави начин. Како ће се то показати у будућности, не могу да оценим. Хрватска има своју владу, има свог председника, нисам ја тај који би бирао између њих", навео је Додик.
Са Милановићем је, истиче, чешће био у прилици да разговара о неким стварима и сматра да Милановић треба јасно да каже уколико нешто не одговара интересу Хрватске.
На питање да ли је са Пленковићем разговарао о евентуалном отцепљењу Српске, Додик је рекао да је то унутрашња ствар БиХ и упитао зашто би Пленковића питао о томе.
"Није мене ни Хрватска питала кад се отцепила од Југославије. Ово је унутрашња ствар БиХ. Хоћемо ли ми успети остати унутра, зависи од низа фактора, о томе хоћемо ли се враћати на изворни Дејтон, каква ће бити констелација међународног фактора", навео је, између осталог, Додик, пренео је Танјуг писање Срне.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
РЕГИОН
„Сваки покушај хапшења Додика је крај БиХ“: Министар безбедности одговорио министру полиције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала