- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ухапсити Додика! Шта се крије иза те опасне претње Сарајева која тресе темеље Босне

© Фото : predsjednikrs.net/B.ZdrinjaМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
Како остварити политичке поене у ентитету Федерација БиХ, ако не нападом на Милорада Додика? Управо то ради министар унутрашњих послова тог ентитета Рамо Исак када говори да ће његово министарство ухапсити Додика ако Суд БиХ изда такву наредбу. Исакова прича је шупља и без основа и не доприноси стабилности у БиХ.
Овако Исакову изјаву коментарише декан Факултета безбедности Универзитета у Бањалуци др Предраг Ћеранић. Прича како је Додик „лош момак“ кога треба ухапсити је прилично популарна у ентитету Федерација БиХ, а најпопуларнија је у сарајевској чаршији, каже Ћеранић.

Исак прижељкује нове окршаје у БиХ

Сада, у месецу када је заказано прво рочиште по оптужбама које се Додику стављају на терет због наводног непоштовања одлука такозваног високог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита, припрема се атмосфера у којој ће се говорити како се председник Републике Српске плаши да се појави пред судом јер би могао да буде ухапшен. Прво рочиште у процесу против Милорада Додика заказано је за 22. новембар.
„Иначе, живимо у времену у коме се истина не заснива на чињеницама, већ на утисцима. Дакле, ради се о управљању утисцима да је неко унапред крив, да га треба осудити, а пре тога ухапсити. Исак врло добро зна да би то био почетак нових окршаја у БиХ“, констатује Ћеранић.
Функција сваког министра унутрашњих послова, па и министра унутрашњих послова ФБиХ састоји се у томе да доприноси стабилности, одржавању јавног реда и мира и сигурности грађана. Уместо да о томе брине, Исак се бави политиком, додаје он.
Исак се и не труди да проучи законе и прописе. Када би то урадио, знао би докле му сежу надлежности.
Треба имати у виду да је положај министра унутрашњих послова и у Републици српској и Федерацији БиХ политичка функција. Директор полиције је надређени управама полиције за оперативне послове – министар је део владе и нема ингеренције у оперативном смислу. Исаково министровање је, каже Ћеранић, плод политичке комбинаторике.
„У том смислу бих тумачио ову изјаву, као изјаву неупућеног човека који се сплетом околности нашао на одговорном месту и који брука функцију на којој се налази. Могу мислити колико проблема ствара федералном МУП-у, полицајцима, професионалцима који раде свој посао, када им овакав министар даје задатке. Верујте директору федералне полиције није нимало лако. Он са њим мучи муку свакодневно“, истиче Ћеранић.

На политичке процесе политичким средствима

У БиХ не постоји национална полиција – постоје ентитетске полиције које имају надлежности у границама ентитета, уз полицију дистрикта Брчко. На нивоу БиХ постоји Агенција за истраге и заштиту БиХ, популарна СИПА, која је у надлежности Тужилаштва и Суда БиХ. СИПА има ингеренције на целој територији БиХ. Дакле, СИПА је задужена за привођење било кога по налогу Тужилаштва и Суда БиХ – у сваком случају, Раме Исака ту нема, објашњава наш саговорник.
Према Ћеранићевом мишљењу, у процесу који се води против Милорада Додика нема права, ради се о политичком процесу против кога се треба борити политичким средствима.
„Политичка средства су и скупови у знак подршке институцијама Републике Српске, стављања до знања да међуентитетска граница постоји. Видећемо како ће се ствари даље одвијати. Сигурно је да се то што Рамо Исак најављује и жели, неће догодити“, закључује Ћеранић.
А на Исакову изјаву реаговао је и министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић, који је поручио Исаку да нико неће хапсити председника Републике Српске Милорада Додика и да Федерална управа полиције (ФУП) нема шта да тражи на територији Српске.
Подсећамо, Исак је у интервјуу за ТВСА рекао да ће ФУП ухапсити Додика уколико Суд БиХ изда такву наредбу, као и да МУП Републике Српске око тога неће правити проблеме, већ ће морати да се повинује одлуци суда.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
РЕГИОН
„Сваки покушај хапшења Додика је крај БиХ“: Министар безбедности одговорио министру полиције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала