- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Двадесет милиона евра за шест година: ЕИБ и ЕК утростручују саветодавну подршку Западном Балкану

© AFP 2023 / Daniel ROLANDЗнак евра
Знак евра  - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
Пратите нас
Европска инвестициона банка и Европска комисија споразумно ће утростручити саветодавну подршку Западном Балкану и потенцијално за Турску у оквиру програма ЈАСПЕРС, за који је опредељен буџет у износу од 20 милиона евра у наредних шест година, саопштили су из ЕИБ.

„Овим новим споразумом обезбеђујемо рекордно високе ресурсе за подршку земљама у процесу проширења ЕУ, кроз помоћ за припрему кључних стратегија, планова и инвестиција, уз истовремено јачање локалних капацитета за припрему и спровођење пројеката. У складу са приоритетима политике ЕИБ, та увећана саветодавна подршка омогућиће нашим партнерима на Западном Балкану да ефикасно реализују још више пројеката у оквиру Економско-инвестиционог плана ЕУ“, рекла је потпредседница ЕИБ Тереза Червинска.

Она је додала и да ће преко њиховог огранка за активности изван ЕУ, ЕИБ Глобал, становницима земаља у суседству ЕУ обезбедити одрживу бућуност и помоћи им да напредују са реформама, економским растом и климатским плановима.
Вршилац дужности генералног директора Директората за суседство и преговоре о проширењу Европске комисије Матје Буске изјавио је да овим настављају да подржавају кориснике ИПА програма на њиховом путу ка ЕУ.
„Уверен сам да ће саветодавне услуге које пружа ЈАСПЕРС наставити да имају позитиван друштвени утицај и економске користи за грађане. Очекујемо да ће нови пројекти допринети скраћењу времена путовања, побољшати расположивост и приступ води за пиће, чистој енергији, приступ безбедним дигиталним инфраструктурама, енергетски ефикасној и образовној и здравственој инфраструктури. Ово је директан наставак подршке коју смо раније обезбедили региону, као и текућих активности које се у земљама источног партнерства спроводе кроз иницијативу ЕПИЦ“, рекао је Буске.
Помоћ у оквиру програма ЈАСПЕРС усклађена је са секторским приоритетима из стратегије Глобални излаз и из Економско-инвестиционог плана, као и са Зеленом агендом ЕУ за Западни Балкан.
Будући да је ЈАСПЕРС активан на Западном Балкану од 2011. године, најновији споразум представља наставак досадашњих активности, које подразумевају више од стотину успешно реализованих саветодавних задатака на припреми пројеката вредних девет милијарди евра у секторима саобраћаја, водоснабдевања, управљања отпадом и енергетске ефикасности.
ЕИБ је један од водећих међународних финансијера на Западном Балкану.
Од 2009. године банка је финансирала пројекте у региону у износу од готово 11 милијарди евра.
Саветодавни програм ЈАСПЕРС помогао је да се од 2005. године припреми стотина пројеката вредних преко 317 милијарди евра у областима одрживог транспорта, заштите животне средине, иновација, здравствене заштите и зелене транзиције, у 27 земаља како у ЕУ, тако и изван ње.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала