- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски новинар: САД дају новац за борбу против „руске претње“ – која у ствари не постоји

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава, Софија
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Америка издваја новчана средства за борбу против „руске претње“ у Бугарској која у ствари не постоји, док русофобна реторика има супротан ефекат на бираче у земљи, сматра бугарски новинар Петар Волгин.

„Што више ти људи грде Русију и објашњавају да је то најгоре место и симбол апсолутног зла, то више људи, сигуран сам, почиње да гаји симпатије према Русији“, рекао је Волгин за „Бугарску слободну телевизију“.

Он је исмејао грантове које су САД доделиле Бугарској за, како је званично речено, „подршку медијској писмености“. Наиме, Стејт департмент је у мају саопштио да ће издвојити Бугарској скоро 900.000 долара за развој „критичког разумевања постојећих медија“, што ће омогућити да се изгради „здравије, динамичније друштво и демократија“.
Волгин је објаснио како функционише механизам „борбе против руске претње“: неко направи пројекат и каже да у Бугарској има „страшно много русофила“ који ће „натерати земљу да изађе из ЕУ и НАТО“, потом затражи новац од оних који дају грантове како би се борили против те „страшне претње“. Они дају новац и „човек се бори са њом 20, 30 година, добро зарађује, бори се против претње која у ствари не постоји“.
Он је подсетио да у Бугаркој не постоји руски аналог америчког фонда „Америка за Бугарску“, те да се Русија може за све кривити, али не и за то да има активну мрежу у Бугарској.
Заједничке вежбе украјинске морнарице и бродова НАТО на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
СВЕТ
Историчар из Бугарске: Земљу гурају у сукоб са Русијом у Црном мору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала