- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

ДокЗима: Скривени свет документарног филма пред биоскопском публиком

© Фото : Спутњику уступила "Слободна зона"Филм "Флашароши" Немање Војиновића
Филм Флашароши Немање Војиновића - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Смотра документарног филма „ДокЗима“ бића одржана од 6. до 28. децембра у Београду и Новом Саду.
„ДокЗима“ је нови пројекат младих филмских аутора који ће током децембра приказати четири ауторска документарна остварења.
На програму ће бити филмови „Флашароши” Немање Војиновића, „Призван и позван” Луке Папића и Срђана Вуча, „Срећна нова, Јиву” Младена Ковачевића и „Теленовела: Сиво у колору” Филипа Мартиновића.
Публика ће имати прилику да сваке среде у децембру у Дворани културног центра Београда и сваког четвртака у Културном центру Новог Сада разговара са ауторима након пројекција.
„У жељи да освежи, подсети и ангажује публику, кроз домаће документарне филмове и разговоре са ауторима, ДокЗима представља платформу за промоцију неретко скривеног света домаћег документарног филма биоскопској публици. Смотра би требало да функционише као додатна спона између филма и дистрибутера која ће уз помоћ пројекција у два града покушати да подстакне ширу публику да се врати у биоскоп“, истичу иницијатори.
Кроз запажене домаће документарне филмове снимљене током претходне две године, идеја је, како се наводи, да се представе различити филмски поступци - од архивског материјала у филму „Призван и позван”, преко хибридног остварења „Теленовела: Сиво у колору” и „Флашароша“ који кокетирајуса конвецијама жанра до антрополошког „Срећна нова, Јиву”.
„ДокЗима“ се реализује у продукцији филмске куће „Сет Сеил Филм“, у сарадњи са удружењем документариста „ДокСрбија“.
Још једно пролеће: Трилер о југословенској епидемији великих богиња отвара Белдокс фестивал - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
КУЛТУРА
Још једно пролеће: Трилер о југословенској епидемији великих богиња отвара Белдокс фестивал
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала