- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Драгољубу Раши Тодосијевићу награда „Иван Табаковић“

© Фото : Printscreen/Youtube/SeecultРаша Тодосијевић
Раша Тодосијевић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Награда „Иван Табаковић“ за 2023. годину додељена је уметнику Драгољубу Раши Тодосијевићу, саопштила је Српска академија наука и уметности.
Српска академија наука и уметности је почетком 2022. године поново установила награду „Иван Табаковић“ која се, као што је то био случај са ранијом наградом Фонда „Иван Табаковић“, додељује аутору остварења од изузетног значаја у области ликовних и примењених уметности, а које је било изложено или јавно приказано у Републици Србији у двогодишњем периоду – овога пута – од 1. септембра 2021. године до 1. септембра 2023. године.
Председништво САНУ је 25. октобра 2023. године потврдило одлуку жирија да награда „Иван Табаковић“ за 2023. припадне Тодосијевићу.
Драгољуб Раша Тодосијевић (Београд, 1945) је један од кључних протагониста југословенске концептуалне уметности који је још крајем 60-их и почетком 70-их година учинио радикални отклон од идеологије и праксе социјалистичког модернизма, укључивши се у нове уметничке токове који су оновремено настајали на светској културној сцени.
Дипломирао је на београдској Академији ликовних уметности 1969. године.
Заједно са колегама, Марином Абрамовић, Ером Миливојевићем, Нешом Париповићем, Зораном Поповићем и Гергељом Уркомом – окупљени око београдског Студентског културног центра, допринео је афирмацији нове уметности на простору тадашње Југославије и извршио снажан утицај на многе уметнике млађих генерација.
© Фото : Спутњику уступила Српска академија наука и уметностиПлакета уз награду "Иван Табаковић"
Плакета уз награду Иван Табаковић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Плакета уз награду "Иван Табаковић"
Уметничка пракса Драгољуба Раше Тодосијевића усмерена је ка истраживању у различитим медијима и техникама, од извођења перформанса, акција, видео радова, инсталација, амбијената до проблематизовања медија сликарства и самог поступка сликања.
Један је од међународно најактивнијих и веома уважених уметника из Србије, Тодосијевић је излагао на бројним самосталним и групним изложбама, у престижним галеријама и музејима широм света, а његови радови су, између осталог, откупљени за Музеј савремене уметности у Београду, Музеј модерне уметности у Љубљани, Центар Жорж Помпиду - Бобур у Паризу, стокхолмски Музеј модерне уметности, Тејт музеј у Лондону.
Осим награде на 54. Бијеналу у Венецији, добитник је награде стокхолмског Музеја модерне уметности, затим награде АртсЛинк за 2004. годину и награде Емили Харви фондације из Њујорка (2006).
Добитник је Награде за животно дело 50. Окобарског салона у Београду (2009), Политикине награде (2009 – заједно са Маријом Драгојловић), Награде града Београда (2003), Награде Меморијала „Надежде Петровић“ у Чачку (1998), Награде Сава Шумановић (2008) у Новом Саду.
Аутор је више књига прича о уметности. Живи и ради у Београду као слободни уметник.
Награда „Иван Табаковић“ биће уручена добитнику 6. децембра у 11 сати у Клубу САНУ.
Марина Абрамовић после 44 године у Србији: Сада сам дотакла тло (фото, видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала