- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Иван Босиљчић: На сцени Александринског театра сам схватио да је „Рат и мир“ молитва за наш свет

© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/Vladimir V.PostnovИван Босиљчић као Пјер Безухов у представи "Рат и мир" Бориса Лијешевића
Иван Босиљчић као Пјер Безухов у представи Рат и мир Бориса Лијешевића - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Стицајем ванредних околности добио сам прилику да из улоге гледаоца пређем у улогу главног јунака и то пред руском публиком. На сцени Александринског театра сам схватио да је представа 'Рат и мир' Народног позоришта, молитва за овај наш свет, каже глумац Иван Босиљчић.
Босиљчић ће се први пут пред београдском публиком нажи у улози грофа Пјера Безухова упредстави „Рат и мир“, по чувеном роману Лава Николајевича Толстоја у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића, која је на репертоару Народног позоришта 12. новембра.
Популарни драмски уметник дебитовао је у овој улози недавно када је Народно позориште две вечери заредом, 18. и 19. септембра, с великим успехом наступило у чувеном Националном драмском театру Русије „Александрински“ у Санкт Петербургу у оквиру 14. Међународног позоришног фестивала „Александрински”.
© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/Vladimir V.PostnovИван Босиљчић као Пјер Безухов у представи "Рат и мир" Бориса Лијешевића, на сцени Александринског театра
Иван Босиљчић као Пјер Безухов у представи Рат и мир Бориса Лијешевића - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Иван Босиљчић као Пјер Безухов у представи "Рат и мир" Бориса Лијешевића, на сцени Александринског театра

Најинтензивнији контакт публике и глумаца

„Ја сам био један од многих гледалаца ове представе који је задивљен дирљивом глумачком игром, редитељском поставком и драматуршком интервенцијом овог ремек дела. Нарочито ме интригирало то што је прича у овој концепцији смештена изнад простора и времена. Стицајем ванредних околности добио сам прилику да из улоге гледаоца пређем у улогу главног јунака и да се ансамблу придружим у изведби пред руском публиком. То што нам се десило у Санкт Петербургу је можда најинтензивнији театарски контакт између публике и глумаца који сам икад доживео. На сцени Александринског театра сам схватио да је представа 'Рат и мир' Народног позоришта, молитва за овај наш свет. И част ми је што се придружујем тој молитвености у овом тренутку“, каже Босиљчић.
Улогу грофа Пјера Безухова тумачиће у равноправној алтернацији са Хаџи Ненадом Маричићем.
У подели су и Миодраг Kривокапић (Kнез Болконски), Данило Лончаревић (Андреј), Златија Оцокољић Ивановић (Марија), Зорана Бећић Ђорђевић (Лиза), Душан Матејић (Гроф Ростов), Бојана Стефановић (Грофица Наталија Ростова), Теодора Драгићевић (Наташа), Немања Стаматовић (Николај), Нина Нешковић (Соња), Слободан Бештић (Kнез Kурагин), Kалина Kовачевић (Елен), Петар Стругар (Анатол), Вучић Перовић (Борис Друбецки) и Недим Незировић (Наполеон Бонапарта).
Представа Рат и мир Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
КУЛТУРА
Народно позориште у Београду са драмом „Рат и мир“ гостује у Санкт Петербургу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала