- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија прекида сарадњу са Јапаном у области смањења нуклеарног оружја

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаМосква
Москва - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Премијер Русије Михаил Мишустин наложио је да се раскине споразум са Јапаном о сарадњи у области ликвидације нуклеарног наоружања које подлеже смањењу у Русији.

„Раскинути споразум између влада Русије и Јапана о сарадњи у циљу помоћи у елиминацији нуклеарног оружја које подлеже смањењу у Русији и формирања Комитета за сарадњу у те сврхе“, наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, реч је о споразуму који је потписан 13. октобра 1993. године у Токију.
Министарству спољних послова Русије наложено је да о одлуци обавести јапанску страну.
Сврха споразума је била да се олакша безбедно елиминисање нуклеарног оружја, које је Москва требало да смањује у складу са билатералним или мултилатералним споразумима, као и својим једностраним одлукама. У те сврхе је био формиран посебан комитет у оквиру којег су Москва и Токио одређивали приоритетне области такве сарадње, размењивали информације и резултате истраживања и разрађивали конкретне програме сарадње.
Раније су руски званичници истицали да Токио води отворено непријатељску политику против Русије након почетка специјалне војне операције: уводи санкције против Москве, испоручује оружје Кијеву, подстиче русофобна осећања у јапанском друштву. Такође су указивали на пораст војне активности Јапана, САД и НАТО-а у близини далекоисточних граница Русије.
У таквим условима, руска страна не види могућност да настави пређашњи дијалог са Токијом о закључивању мировног споразума, чији је циљ био постављање темеља за дугорочне добросуседске односе. Москва је упозоравала да ће наставити да оштро реагује на нове конфронтационе испаде Јапана.
Јапанска војска - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
СВЕТ
По савету „западних партнера“: Како се Јапан од пацифистичке земље враћа милитаризму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала