- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто о придружењу Украјине ЕУ: То је апсурдно, прво државе Западног Балкана

© Sputnik / Виктор ТолочкоМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
У Украјини се не поштује слобода говора и медија, не одржавају се избори, апсурдно би било да се у оваквим условима оцењује поштовање принципа владавине права у земљи, као и неблаговремено примање у ЕУ, изјавио је министар иностраних послова и спољно-економских веза Мађарске Петер Сијарто.
Мађарски министар је у видео обраћању на друштвеним мрежама назвао исправним закључак Европске комисије, према коме Украјина није испунила услов за чланство у Европској унији, посебно имајући у виду недопустива кршења у области поштовања права националних мањина.
Према његовим речима, Будимпешта сматра актуелнијом „стратешку дискусију у ЕУ о даљој политици заједнице према Украјини“.

Сијарто је такође поздравио препоруку да се Грузији додели статус кандидата за чланство у ЕУ и истакао да даље ширење ЕУ треба да се одвија, пре свега, на рачун земаља Западног Балкана.

У среду је ЕК препоручила да се отпочну преговори о ступању у ЕУ са Украјином и Молдавијом и условила усвајање преговарачких оквира тиме да Кијев и Кишињев морају да испуне неколико услова. Шефица ЕК Урсула фон дер Лајен истакла је да фактички рокови придружења Украјине и Молдавије ЕУ зависе од реформи и принципа додељивања чланства „по заслугама“.
Званичну одлуку о почетку преговарачког процеса разматраће шефови држава и влада на самиту ЕУ у Бриселу од 14-15. децембра. Ову одлуку морају једногласно донети сви актуелни чланови ЕУ.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ разматрамо да ли Запад пушта низ воду Владимира Зеленског:
Застава ЕУ на тргу у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
РУСИЈА
Медведев: Украјина и Молдавија ће „исцедити“ Европу ако уђу у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала