- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Цинизам без укуса: Нато позива Русију да буде одговорна у контроли наоружања

© AP Photo / Javad ParsaГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
НАТО позива Русију да буде одговорна у контроли наоружања, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Берлину уочи састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом.
„НАТО остаје у потпуности посвећен контроли наоружања, разоружању и непролиферацији. И позивамо Русију да игра одговорну улогу“, рекао је Столтенберг, коментаришући повлачење Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи.
Министарство спољних послова Русије саопштило је у понедељак да је завршена процедура повлачења Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи и да за Москву документ више не постоји.
Након тога су Сједињене Америчке Државе објавиле ће суспендовати испуњавање обавеза у оквиру Споразума од 7. децембра.
Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи потписали су 19. новембра 1990. у Паризу опуномоћени представници 16 држава-чланица НАТО-а и шест држава-чланица Варшавског пакта, а ступио је на снагу 9. новембра 1992. године. У њему нису учествовали неутрални и несврстани учесници Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС, од 1995. године – ОЕБС), а сам Споразум био је затворен. Њиме није било предвиђено приступање држава које тада нису биле чланице НАТО-а и Варшавског пакта.
Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО-а не ратификују документ и не почну да га испуњавају.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
РУСИЈА
Различити приступи Русије и САД у поштовању процедуре повлачења из Споразума о оружаним снагама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала