- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Запад жели замрзнуту руску имовину због ситуације на Блиском истоку

© Sputnik / Natalia SeliverstovaЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Запад је почео активно да говори о конфискацији замрзнуте руске имовине због финансијских трошкова због палестинско-израелског сукоба, изјавила је портпаро Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Могу да кажем о политичкој позадини, зашто се то дешава, због чега се на Западу интензивирају овакви разговори (о коришћењу руских средстава). Из једног разлога – зато што је новац на измаку, и сами морају некако да опстану. Други фактор је ситуација на Блиском истоку. Очигледно је да ће се умешаност Запада у ову ситуацију тицати и финансијске сфере“, навео је дипломата.
Раније је Одбор за спољне послове Представничког дома САД подржао предлог закона којим се предвиђа пребацивање дела конфисковане руске имовине Украјини.
Министри спољних послова Г7 су у заједничком саопштењу наговестили да Г7 неће враћати Русији њена замрзнута средства све док Москва не пристане да плати одштету Кијеву.
Након почетка специјалне војне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније „Euroclear“ – једне од највећих светских система клиринг система. Лидери ЕУ су у октобру прошле године наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине, али предлог од ЕК још увек није добијен. У Кремљу су саопштили да би доношење таквих одлука „представљало још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“.
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
РУСИЈА
Русија нашла начин да врати замрзнуту имовину: Путин потписао указ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала