- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ подсетио зашто Русија не учествује у истрази о диверзији на гасоводима „Северни ток“

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Русија не учествује у истрази експлозије на гасоводима „Северни ток“, јер јој то није дозвољено, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Москва не води истрагу o саботажи, јер Русији није допуштено да истражује диверзију. Ништа нисмо окончали, јер ништа нисмо ни покренули“, рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање о овој теми.

Претходно је стални представник Русије у УН Василиј Небензја изјавио да су све очигледније намере западних земаља да одуговлаче како би натерале међународну заједницу да заборави саботажу на гасоводима. Он је поручио да ће Москва учинити све да Савет безбедности УН настави да се бави овим питањем и обезбеди да се терористички напад на „Северни ток“ прописно истражи.

Диверзије на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији. Ове три државе објавиле су да ће спровести националне истраге о диверзији, али су одбиле да и Русија учествује.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ сазнаћете какав је предлог Америка упутила Русији:
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
РУСИЈА
„Тако далеко амерички председници нису ишли“: Москва сматра да је Хершова истрага јача од Вотергејта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала