- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Почела летачка тестирања најновијег америчког стратешког бомбардера

© AP Photo / Marcio Jose SanchezНовейший американский ядерный бомбардировщик-невидимка B-21 Raider на выставке Northrop Grumman в Палмдейле, Калифорния
Новейший американский ядерный бомбардировщик-невидимка B-21 Raider на выставке Northrop Grumman в Палмдейле, Калифорния - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Ратно ваздухопловство САД почело је са тестирањима лета најновијег стратешког бомбардера Б-21 „рајдер“, саопштила је за Спутњик портпаролка америчког ваздухопловства Ен Стефанек. Медији пишу да би нови авион требало да постане кључни елеменат нуклеарне тријаде САД.

„Авион Б-21 'рајдер' пролази летачка тестирања. Она су важан корак у кампањи тестирања како би се гарантовала стабилност, домет и ударна моћ бомбардера у циљу обуздавања агресије и стратешких напада на САД, као и наше савезнике и партнере“, прецизирала је Стефанек.

У међувремену, агенција Ројтерс такође јавља да је нови амерички бомбардер извео први лет. Како се наводи, авион је полетео са територије једног од објеката компаније произвођача „Нортроп громан“ (Northrop Grumman) у Калифорнији у петак око 07.00 по локалном времену (16.00 по средњоевропском). Засад нема информација о дужини лета.
Бомбардер је направљен уз употребу „стелт“ технологије, а представљен је јавности пре мање од годину дана. Он би требало да постане нови главни стратешки бомбардер америчког ваздухопловства и кључни елемент нуклеарне тријаде земље.
Пентагон је у марту саопштио да се тренутно производи шест авиона. Б-21 би требало постепено да замени америчке бомбардере Б-1 и Б-2 који су тренутно у саставу наоружања Ратног ваздухопловства САД.
Подсетимо, руски министар одбране Сергеј Шојгу је изјавио да ће Русија наставити да развија нуклеарну тријаду и одржава њену борбену готовост, будући да је нуклеарни штит био и остаје главни гарант суверенитета и територијалног интегритета државе.
Према званичним подацима, руска нуклеарна тријада укључује ракетне стратешке снаге, стратешку авијацију и нуклеарне подморничке носаче ракета.
Стратешки бомбардер носач ракета Ту-160 - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Специјална операција у Украјини
Шојгу: Стратешки бомбардер Ту-160М придружио се руској нуклеарној тријади
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала