- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Војне вежбе НАТО у Естонији, учествовала и Шведска

© AFP 2023 / Wojtek RADWANSKI НАТО војници
НАТО војници - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Ловци ваздушних снага држава НАТО и Шведске одржали су вежбе „Нептун страјк“ у Естонији. Главни задатак био је реаговање на изненадну претњу која би захтевала оперативну сарадњу свих снага у региону, саопштила је прес служба естонске војске.
Ове вежбе део су обимних маневара НАТО које се одржавају од 30. октобра до 10. новембра и у њима учествује 21 држава, укључујући Шведску која још није члан Алијансе.
Према речима заменика начелника Генералштаба естонске војске Марта Вендла, маневри су показали способност јединица да брзо и ефикасно употребе војну силу на раздаљини од више хиљада километара.
„Савезници су показали да Естонију штите и јединице које нису у нашој земљи. Оне су у стању да делују брзо и ефикасно и да оперативно реагују на претњу на мору, копну и у ваздуху“, рекао је он.
Током вежби симулирана је опасност на коју је требало реаговати са удаљености од неколико хиљада километара ударном поморском групом Алијансе (STRIKEFORNATO) која је под командом главнокомандујућег снагама у Европи (SACEUR).
Учествовала је, између осталог, авијација Шпаније, Финске и Шведске. Са Северног мора су их подржали ловци Ф-35 британске авијације, док су на копну деловале естонске снаге.
Подсетимо, Министарство спољних послова Русије саопштило је у понедељак да је завршена процедура повлачења Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи и да за Москву документ више не постоји.
Након тога су Сједињене Америчке Државе објавиле ће суспендовати испуњавање обавеза у оквиру Споразума од 7. децембра.
Како је рекао заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ступање Финске у НАТО и процедура пријема Шведске у Алијансу били су „кап која је прелила чашу“ и учинила неизбежним повлачење Русије из поменутог Споразума.
Према његовим речима, нови преговори о контроли над конвенционалним наоружањем у Европи биће могући само у случају да Запад одустане од антируске политике.
Новейший американский ядерный бомбардировщик-невидимка B-21 Raider на выставке Northrop Grumman в Палмдейле, Калифорния - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
СВЕТ
Почела летачка тестирања најновијег америчког стратешког бомбардера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала