- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова упозорила: Због немара Кијева, ситуација са складиштењем радиоактивног отпада ужасна

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Ситуација са складиштењем опасног радиоактивног отпада у Украјини поприма ужасан карактер, постоји ризик да овакав отпад доспе из Придњепровског хемијског комбината у Дњепар и подземне воде због недостатка потребних финансијских средстава из Кијева, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Дипломата је напоменула да отпад који настаје прерадом отпада руде уранијума у ​​Придњепровском хемијском комбинату који се налази у граду Каменско (бивши Дњепродержинск) представља значајан и опасан извор загађења животне средине.
Она је такође нагласила да постоји велика вероватноћа да „око 12 милиона тона радиоактивног отпада уђе у Дњепар и подземне воде због могуће ерозије бране једног од складишта које се налази 800 метара од реке и њене притоке Конопљанке“.
„На основу наших информација, Кијев не издваја средства за еколошку безбедност објеката Придњепровског хемијског комбината, што на крају може резултирати еколошком катастрофом не само на територији земље која је под контролом Кијева, већ и ван њених граница“, истакла је Захарова.
Поред тога, према њеним речима, око 14 тона радиоактивне прашине годишње се „прошири околином, укључујући и пољопривредно земљиште“.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ разматрамо да ли Запад пушта низ воду Владимира Зеленског:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала