- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Једрилица са које су спасени мигранти између Италије и Грчке насукала се код Рафаиловића

© Фото : Уступљено Бобану Нововићу/ Управа поморске сигурностиЈедрилица са које су спасени мигранти између Италије и Грчке насукала се код Рафаиловића
Једрилица са које су спасени мигранти између Италије и Грчке насукала се код Рафаиловића - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2023
Пратите нас
Једрилица са које су 1. октобра спашени мигранти у Јонском мору на 80 наутичких миља од италијанске и грчке обале нађена је код Рафаиловића.
Како је за Портал РТЦГ рекао челник Управе поморске сигурности Жарко Лукшић, једрилица је напуштена плутала до насукања на обалу у Рафаиловићима пуних један мјесец и 10 дана, а удаљеност од мјеста спашавања до Рафаиловића је невјероватних 246 наутичких миља (455 км).
Како је рекао Жарко Лукшић, Поморско оперативни центар Управе поморске сигурности и управљања лукама примио је информацију да се код тунела код Рафаиловића који спаја плажу Каменово, налази једрилица која је усљед веома великих таласа претходне ноћи избачена комплетна на обалу.

„Име једрилице је „Кристал ривер“, застава Турске. Спасиоци и припадници Службе спашавања и ЦБ Будва су изашли на лице мјеста која је била без посаде, односно напуштена. На самом прамцу једрилице је наранџастом бојом написана порука да се радило о спашавању 1. октобра 2023 године“, каже Лукшић.

Контактирана је и италијанска страна.
„Оператери на поморско-оперативно центру су одмах контактирали Координациони центар трагања и спашавања на мору МРЦЦ Рома и тражили информацију, коју су примили касно поподне са потврдом да је италијанска обалска стража имала САР акцију спашавања миграната у Јонском мору на 80 наутичких миља од италијанске и грчке обале“, појаснио је Лукшић.
Он је рекао да је једрилица стигла у Црну Гору.
„Једрилица је напуштена плутала до насукања на обалу у Рафаиловићима пуних један мјесец и 10 дана, а удаљеност од мјеста спашавања до Рафаиловића је невјероватних 246 наутичких миља (455 км). Ово је још један нестандардан случај који се десио везано за трагање и спашавање у 2023 години“, рекао је Лукшић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала