Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Канцеларија за КиМ: Уклањање споменика покушај затирања српског постојања на КиМ

CC0 / Википедија / Српски војници у Првом светском рату
Српски војници у Првом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
Пратите нас
Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је уклањање и померање спомен плоче српским војницима палим у Балканским ратовима и Првом светском рату, на војном делу православног гробља у Приштини, покушај је затирања свих трагова српског постојања на Косову и Метохији и бруталног прекрајања историје.
О овом антицивилизацијском чину Канцеларија за Косово и Метохију обавестила је мисију ОЕБС и остале међународне мисије које делују на простору КиМ, захтевајући конкретне одговоре и одговорност починилаца овог вандалског акта, а у сарадњи са нашом Епархијом Рашко-призренском искористићемо све правне механизме и могућности да се плоча врати на своје место и на томе радимо још од првог дана, када се овај вандалски чин догодио.
Како се наводи посебно забрињава чињеница да је до уклањања плоче српским страдалницима са видног места дошло пред очима, а према сведочењима свештеника, страних представника на Косову и Метохији, што отвара питање да ли Приштина у својој политици скрнављења, негирања и затирања свега српског има заправо одрешене руке да тако поступа.
„Након преоравања српских костију у Косовској Митровици, скрнављења, паљења, рушења српских гробова и спомен обележја, јасно је да Приштини сметају како живи тако и страдали Срби који су свој живот дали за мир и слободу на овим просторима, светле идеале који за Аљбина Куртија и његове следбенике немају никакву вредност“, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је једно сигурно - да славну и херојску прошлост српског народа на простору Косова и Метохије нико, никада неће моћи да избрише, јер је наша обавеза да чувамо спомен на наше претке који су дали оно највредније, свој живот како би будући нараштаји живели у бољем свету.
Фотографија српских ратника који носе свог рањеног друга изложена на поноу амбијенталне учионице Меморијала на брду Врановац - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2023
СРБИЈА
Епархија: Дубоко смо забринути, нико нас није консултовао о измештању споменика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала