- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Нису спречили и помогли су геноцид у Гази“: Поднете тужбе против Бајдена, Блинкена и Остина

© AP Photo / Susan WalshПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
Пратите нас
Против председника САД Џозефа Бајдена, државног секретара Ентонија Блинкена и секретара одбране Лојда Остина поднете су федералне тужбе, јер, како је наведено, "нису спречили и помогли су геноцид у Гази''.
Њих тројицу је група за грађанске слободе ''Центар за уставна права'' (ЦЦР) оптужила и за ''неуспех у спречавању и саучесништво у геноциду израелске владе'', преноси Ал Џазира.
Тужба је поднета у име палестинских организација за људска права, Палестинаца у Гази, као и грађана САД са родбином у тој опкољеној енклави, коју више од месец дана бомбардује Израел, који, како се наводи, добија средства и оружје од владе САД.
''Бројни лидери израелске владе изразили су јасне геноцидне намере и применили дехуманизујућу карактеризацију Палестинаца, укључујући и израз 'људске животиње' '', стоји у оптужби ЦЦР, као и то да се изјаве о ''намери о геноциду'' комбинују са ''масовним убијањем'' Палестинаца, што доводи до ''доказа злочина геноцида који је у току''.
Катарска телевизија наводи да су и раније бројни научници, хуманитарне групе и организације за људска права, називали оно што Израел чини у Гази геноцидом.
''Одмах након покретања израелске кампање бомбардовања Газе без преседана, председник Бајден је понудио 'непоколебљиву' подршку Израелу, што су он и званичници администрације доследно понављали и подржавали војном, финансијском и политичком подршком, чак и када су масовне цивилне жртве ескалирале, као и израелска геноцидна реторика”, наводи ЦЦР.
У оптужби се наводи да су САД најближи савезник и најснажнија подршка Израела, као и његов највећи снабдевач војном помоћи, при чему је Израел највећи укупни корисник америчке стране помоћи након Другог светског рата.
Више од 11.200 Палестинаца је убијено у Гази откако је Израел започео нападе 7. октобра.
Појас Газе - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
СВЕТ
УЖИВО Ракетни напад на Тел Авив; Агенција УН и СЗО напустиле Појас газе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала