Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Покренута петиција за враћање споменика српским борцима на гробљу у Приштини

© Sputnik / Лола ЂорђевићФотографија српских ратника који носе свог рањеног друга изложена на поноу амбијенталне учионице Меморијала на брду Врановац
Фотографија српских ратника који носе свог рањеног друга изложена на поноу амбијенталне учионице Меморијала на брду Врановац - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
Пратите нас
Група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула је петицију да се споменик палим српским борцима врати на централно место спомен-парка на православном гробљу у Приштини, одакле је измештен.
На иницијативу француске амбасаде у Приштини, бела спомен-плоча из 1984. године, на којој је поред крста исписано "Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912 - 18", измештена је са бочне стране парка, над којим је постављена застава Француске, преноси РТС.
Уместо ње постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: "Француским војницима палим на Косову".
Због тога је група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула петицију да се споменик врати на своје место.
"Дубоко узнемирени вешћу да је споменик српским војницима из ратова 1912-1918 на војничком гробљу у Приштини измештен на иницијативу француског амбасадора Оливијера Героа и немачког амбасадора Јорна Родеа, српска заједница на Косову позива све заинтересоване да подрже петицију за враћање споменика на претходно место, а да се двојица амбасадора јавно извине за њихов непромишљени чин", наводи се у образложењу петиције.
Епархија рашко-призренска изразила је у недељу дубоку забринутост због измештања споменика, истичући да о томе нису били консултовани.
Француска и немачка амбасада у Приштини у заједничком саопштењу објављеном у понедељак, навеле су да је споменик српским борцима "само" померен неколико метара и да су разочаране што је тај гест погрешно протумачен.
Надгробни споменик - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
СРБИЈА
Страшан пораз европских вредности у Приштини: Борба ОВК вреднија од јунака из Великог рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала