- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: НАТО нема разлога да милитаризује балтички регион

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDВојне вежбе "Балтопс" на Балтичком мору
Војне вежбе Балтопс на Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
Пратите нас
НАТО нема стварне разлоге за милитаризацију балтичког региона, дејства Алијансе могу довести до деградације регионалне безбедности и биће узете у обзир приликом војног планирања у Русији, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на редовној конференцији за медије.
„НАТО једноставно нема праве разлоге за милитаризацију некада мирног балтичког региона“, оценила је Захарова.
Она је подсетила да истрага о инциденту на гасоводу „Балтиконектор“ још није завршена, а на Западу се заташкава тема терористичког напада на „Северни ток“. У том контексту, Москва позива да се сачекају резултати истраге пре него што повећа војна активност у балтичком региону.
„Несразмерна активност Алијансе у овом региону само може довести до коначне деградације регионалне безбедности. Све ће то бити узето у обзир у оквиру наших доктринарних концепата и докумената. Наравно, и у оквиру војног планирања“, додала је Захарова.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је Алијанса након инцидената на „Северним токовима“ и „Балтиконектору“ појачала заштиту инфраструктуре и своје присуство на Балтику.
Гасовод „Балтиконектор“ тренутно не ради због могућег цурења, пошто је 8. октобра увече опао притисак у подводној цеви и руководиоци система прекинули су довод гаса. Фински граничари открили су наводно место за смањење притиска у територијалним водама државе. У Централној криминалистичкој полицији сматрају да је штета највероватније причињена намерно.
Руски војници током војне вежбе у бази Опук на Криму - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
РУСИЈА
Спремне и оштре мере: Одговор Москве на нови поход НАТО снага на границу Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала