- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Савет безбедности УН усвојио резолуцију о Појасу Газе са акцентом на заштиту деце

© AP Photo / Israel Defense ForcesИзраелски тенк у Гази
Израелски тенк у Гази - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
Пратите нас
Савет безбедности УН усвојио је резолуцију Малте фокусирану на проблеме заштите деце у Појасу Газе.
За резолуцију је гласало 12 земаља, три су биле уздржане – међу њима и Русија, чији амандман који позива на хитно примирје није додат у нацрт.
Према резолуцији, Савет безбедности УН „захтева од свих страна да поштују обавезе по међународном праву, укључујући међународно хуманитарно право, између осталог у питању заштите цивила, а посебно деце“.
У тексту се такође позива на хитну објаву продужених хуманитарних пауза и хуманитарних коридора у Појасу Газе „на довољан број дана“ како би се створио несметан и безбедан хуманитарни приступ за УН, МКЦК и друге хуманитарне организације. Резолуција позива на моментално и безусловно ослобађање свих талаца, укључујући децу, које држе Хамас и друге групе.
Како се наводи у тексту документа, Савет безбедности позива стране да цивилном становништву Појаса Газе не ускраћују приступ хуманитарној помоћи и да повећају обим њених испорука.
Такође се наглашава значај осигуравања механизама координације, комуникације и деконфликтности ради заштите свих здравствених и хуманитарних радника.
Савет безбедности УН изражава дубоку забринутост због хуманитарне ситуације у Појасу Газе и њеног утицаја на цивилно становништво, „нарочито несразмерног утицаја на децу“.
Истовремено, Савет безбедности одбацује присилно расељавање цивилног становништва, укључујући и децу.
У тексту се не осуђује Хамас, што су тражиле Сједињене Америчке Државе. Резолуција такође не позива на прекид ватре, што је теза за коју се Русија више пута залагала.
Савет безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
РУСИЈА
Русија поднела амандман на нацрт резолуције о хуманитарном примирју у Појасу Газе; СБ УН одбио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала