- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Велики успех филма „Живи и здрави“ на фестивалу у Талину

© Фото : Спутњику уступила екипа филма/Erlend StaubЕкипа филма "Живи и здрави" Ивана Мариновића на фестивалу у Талину
Екипа филма Живи и здрави Ивана Мариновића на фестивалу у Талину - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
Пратите нас
Филм „Живи и здрави“ Ивана Мариновића премијерно је приказан пред пуном салом у оквиру такмичарског програма 27. Међународног филмског фестивала „Блек најтс“ у Талину.
Публика је са одушевљењем и великим аплаузом испратила екипу филма, а карте за наредне пројекције су унапред распродате.
„Велика је част и задовољство премијерно представити филм у главној конкуренцији, на овакво значајном међународном филмском фестивалу, поготово имајући у виду истанчан укус публике. Без обзира што се 'Живи и здрави' баве нашим менталитетом и што је филм богат нашим аутентичним хумором, испоставило се да филм комуницира и са фестивалском публиком, и да их се тиче због универзалних тема које доносе свадба, брак, породица, а да су им односи снага између жена и мушкараца унутар породице комплексни и узбудљиви”, изјавио је Иван Мариновић.
Улоге у филму остварили су Тихана Лазовић, Мирјана Јоковић, Горан Богдан, Сњежана Синовчић Шишков, Момчило Пићурић, Горан Славић, Дејан Ђоновић, Драгана Дабовић и други.
„Увек постоји узбуђење када филм први пут гледате са публиком, поготово у овом случају естонском. Међутим, сјајно су реаговали, а и како чујем све карте су унапред распродате што ме чини веома срећном. Ипак, највише ме весели премијера нашег филма у региону“, изјавила је глумица Тихана Лазовић.
Глимац Горан Славић је истакао да је пројекција у Талину била узбудљива, баш као и само снимање:
„Мислим да смо успели публици да пренесемо и дочарамо енергију и обичаје нашег поднебља, као и да их насмејемо, загрејемо и забавимо. Свакако овај филм, и ако је комедија, отвара и нека озбиљна питања друштвене динамике која су представљена кроз једну узбудљиву медитеранско – балканску свадбу“.
Иван Мариновић публици је познат по дебитанстском остварењу „Игла испод прага“, које је 2016. године било црногорски кандидат за награду Оскар, а приказан је на више од 50 међународних филмских фестивала.
Филм је сниман у Црној Гори,као копродукција Црне Горе, Србије, Чешке, Хрватске, Северне Македоније и Словеније.
Премијера у домаћим биоскопима очекује се у првој половине наредне године.
У свету у коме зараћене стране данас беспоштедно теже међусобном уништењу, овај филм снажно истиче хуманост као највећи тријумф над насиљем и истребљењем - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
КУЛТУРА
У тренутку када су свуда око нас ратови имамо и једну овакву причу...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала