- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички председник ће завршити у кинеској „црној књизи“

© AP Photo / Alex BrandonЏозеф Бајден и Си Ђинпинг
Џозеф Бајден и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Састанак Си Ђинпинга и Џоа Бајдена није означио почетак стабилизације односа две светске силе, већ је само тренутно смањио шансе да тензије измакну контроли. Међутим, оно што је извесно јесте да ће амерички председник завршити у кинеској „црној књизи“, пошто је свог високог госта из Кине поново назвао „диктатором“.
Да би дошло до стабилизације америчко-кинеских односа Вашингтон би прво морао да промени свој приступ према Пекингу, али мало ко верује да ће се политика обуздавања Кине коју воде САД променити после састанка два лидера у Калифорнији.
У последње време, напомињу стручњаци, САД непрестано стварају провокације у сфери суштинских интереса Кине, било да су то војне провокације, економске санкције, трговински ратови, питање Тајвана и проблем Јужног кинеског мора. Американци су почели да јачају своје војно присуство у Азијско-пацифичком региону и стварају азијски војни савез по угледу на НАТО.
„Састанак треба ставити у контекст америчке предизборне кампање и то је за Бајдена веома позитиван сигнал. Он је покушао да те поене добије кроз организовање овог састанка. Међутим, поред тога што је Сија назвао ‘диктатором’, није одржана ни заједничка конференција за новинаре, што у принципу указује на то да се не може говорити ни о каквим позитивним стварима. Ово је јасан дипломатски сигнал да се стране заправо ни о чему нису договориле“, оцењује руски експерт Владимир Шаповалов.
И други стручњаци резултате састанка лидера две највеће светске економије оцењују као „прилично скромнe“ – договорено је да сарађују у борби против трговине наркотицима и да обнове војне контакте који су прекинути прошлог лета због посете тадашње председавајуће Представничким домом Ненси Пелоси Тајвану.
© AP Photo / Charles DharapakНакон што је амерички председник Џо Бајден кинеског колегу Си Ђинпинга поново назвао "диктатором", огласило се Министарство спољних послова Кине које је оценило да је та „изјава крајње погрешна и неодговорна“
Си Ђинпинг и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Након што је амерички председник Џо Бајден кинеског колегу Си Ђинпинга поново назвао "диктатором", огласило се Министарство спољних послова Кине које је оценило да је та „изјава крајње погрешна и неодговорна“

Без очекивања и без резултата

Утисак је, кажу стручњаци, да лидери од старта нису нису много очекивали од овог састанка, али је позитивно то што је до дијалога уопште и дошло.
За обе стране је од великог значаја била могућност да разговарају о безбедносним питањима, мада по питању Тајвана није направљен никакав помак. Вашингтон и Пекинг се држе својих позиција о том питању, иако је Си позвао САД да престану да наоружавају Тајван и да подрже мирно поновно уједињење Кине. Већ у јануару ће на острву бити одржани председнички избори, што може да ојача конфротацију у Азијско-пацифичком региону.
„Желео бих да скренем пажњу на дијаметрално супротне ставове који су изнети после састанка кинеског лидера и америчког председника у вези са економским односима и оним што је Кина с правом назвала једностраним акцијама САД у економској сфери, везано за ограничења према Кини... Иначе, Си Ђинпинг више пута није указао на кршење норми слободне трговине од стране Сједињених Држава. Кина је, а не Сједињене Државе, тренутно кључни играч који се залаже за слободну трговину. Као одговор на то, Бајден је изјавио да САД неће дозволити Кини да користи америчку технологију за своје интересе“, каже Шаповалов.
Сусрет лидера Кине и САД није дао позитивне резултате у погледу развоја билатералних односа, нити се може говорити о нормализацији односа, нагласио је Шаповалов.
Двојица лидера састала су се на маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње у Сан Франциску и то је био први сусрет Бајдена и Сија у последњих годину дана, као и прва посета председника Кине Америци у последњих шест година.
Састанак је трајао четири сата, а председници Кине и САД су разговарали и о билтереалним питањима и међународним проблемима као што су палестинско-израелски сукоб, украјинска криза, климатске промене и вештачка интелигенција.
Односи двеју светских сила последњих годину дана се налазе у силазној фази, а уље на ватру долила је Бајденова изјава да Си Ђинпинга и даље сматра диктатором.
Виктор Башкејев, научни сарадник Института за Кину и савремену Азију Руске академије наука, оцењује да је таква реторика неприхватљиви за Кинезе и да ће то бити забележено у кинеској „црној књизи“.
Kинеско Министарство спољних послова је оценило да је Бајденова изјава веома погрешна и неодговорна политичка манипулација.
Председници САД и Кине, Џозеф Бајден и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
СВЕТ
Састанак Бајдена и Сија: Могући сукоб имао би неподношљиве последице по обе стране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала