- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Фестивал ауторског филма: Може ли саосећајност победити насиље и мржњу

© Sputnik / Марија ЈаковљевићФестивал ауторског филма од 24. новембра до 1. децембра
Фестивал ауторског филма од 24. новембра до 1. децембра - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
За разлику од света који гори у подељености, насиљу, мржњи, свет аутора филмова који су обележили претходну годину је интиман, ломљив, саосећајан, дубоко аутентичан и суптилан. Као да су покушали да пронађу неки другачији, осећајнији пут, којим се може неутралисати зло тренутка у коме живимо.
Овим речима редитељ Срдан Голубовић најављује програм 29. Фестивала ауторског филма, који ће бити одржан од 24. новембра до 1. децембра, са 82 остварења из читавог света, распоређена у 13 програмских селекција.
„Нема много фестивала, попут нашег, који на најбољи начин гаји и чува ауторски филм и који бескомпромисно, храбро негују концепт снажног ауторства. Промовишемо нове гласове ауторског филма и најаутентичније ауторе европског и светског филма - лични погледи, дубоко искрени и тачни, маштовити и сензуални, помало иронични, поетични, некад чак цинични, субверзивни или сентиментални. Имаћемо филмове са свих континената осим Аустралије, различитих поетика – од изразито интимних до политички провокативних“, истакао је Голубовић на конференцији за новинаре, у својству председника Савета фестивала.

Нови свет и пут пун дилема

Такмичарски програм ће обухватити 12 филмова: „Црвени кофер“ Фидела Девкоте (Непал), „Екскурзија“ Уне Гуњак (БиХ), „Диско играч“ Ђакома Абруцезеа (Француска), „Хир“ Иље Поволоцког (Русија), „Досељеници“ Фелипеа Галвеза Аберлеа (Чиле), „Критична зона“ Алиа Ахмаџадеа (Иран), „Мешанац“ Вука Лунгулова Клоца (САД), „Степне“ Марине Вроде (Украјина), „Објашњење за све“ Габора Рајса (Мађарска), „У жутој чаури“ Фам Тјен Ан (Вијетнам), „Само река тече“ Веи Шуџун (Кина) и „Предсказање“ Балођија (Чад).
„Срж овог програма чине филмови из Трећег света - Чилеа, Вијетнама, Ирана, Непала, који нам откривају нешто потпуно ново о свету и говоре нам о једној веома важној теми данас, а то је тема пута који стоји пред човеком и који човек данас не зна како ће да пређе“, рекао је уметнички директор ФАФ-а Срђан Вучинић.
У оквиру такмичарског програма биће додељен Гран при „Александар Саша Петровић“, награда за режију и награда сценарио „Гордан Михић“, а у жирију су редитељка из Костарике Валентина Маурел, бугарски редитељ који живи у Паризу Камен Калев и монтажерка и ауторка документраних филмова Вања Ковачевић.

Поруке великих аутора

Главни програм доноси нова остварења Алиће Рорвахер, Нурија Билге Џејлана, Јоргоса Лантимоса, Јанеза Бургера, Марка Белокиа, Вима Венедерса, Бертрана Бонела, Хју Велчмана, Моли Менинг Вокер, Кена Лоуча, Амат Ескаланте и Владимира Перишића.
„Филмови у главном програму представљају сумирање поетика познатих и великих аутора који нам на тај начин шаљу важне поруке”, рекао је Вучинић и посебно истакао филм „Јадна створења” Јоргоса Лантимоса, као и домаћи „Lost Country“, Владимира Перишића који ће отворити 29. ФАФ.
У оквиру селекције „Храбри Балкан“, према речима селекторке Маше Сеничић, публику очекују премијере филмова „Срце“ Гвоздена Илића и „Нека цвјета росно цвијеће“ Ивана Бакрача:
„Представићемо и два филма која се баве местима – 'Мотел' Филипа Мојзеша и 'Ел Шат – нацрт за утопију' Ивана Рамљака. Ту је и нови филм Данета Комљена 'Пројект', као и 'Шутња разума' Кумјане Новакове, који говори о силовањима у Фочи. Посебно бих скренула пажњу на филм 'Не очекујте превише од краја света' Радуа Жудеа, који отвара програм и сумира оно због чега смо и покренули ову селекцију пре неколико година, а то је еклектична, експериментална и несводива поетика“.
© Фото : Уступљено Спутњику/Тања ДробњакСелекције "Храбри Балкан" и "Сирово" на 29. ФАФ-у
Селекције Храбри Балкан и Сирово на 29. ФАФ-у  - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Селекције "Храбри Балкан" и "Сирово" на 29. ФАФ-у
Критичарка Дина Покрајац, фестивалски селектор Димитрис Кекинос и млади филмски аутор Никола Стојановић изабраће у том програму најхрабрији филм.

Омаж Срђану Кољевићу

У оквиру 29. ФАФ-а биће приређен и омаж сценаристи Срђану Кољевићу, дугогодишњем члану Савета фестивала, који је преминуо у јулу.
„Овај програм је замишљен као избор Срђанових омиљених филмова, управо оних дела на чијим је митским матрицама најчешће и најрадије могао проверавати чврстину и постојаност властитих замисли. Стога је и логично да основу циклуса чине класични вестерни. Замишљено је и да нам пре пројекције ове филмове укратко представе Срђанови студенти различитих генерација. Можда ће њихова жива реч евоцирати и нешто од доживљаја и инспирације њиховог покојног професора“, најавио је Срђан Вучинић.
На програму ће бити филмови „Бивши пријатељ Кид“ Сема Пекинпоа, „Јесен Чејена“ Џона Форда, „Горки део реке“ Јована Живановића, „Мост“ Хајрудина Крвавца, „Рио Браво“ Хауарда Хокса и „Велика илузија“ Жана Реноара.
Фестивал је уврстио у програм и посебну селекцију „Заборављени“, насловљену по филму Луиса Буњела са остварењима која се баве темом вршњачког насиља.
Део програма ће бити и осми Француско-српски сусрети, ретроспектива Зорана Соломуна и селекција Мреже фестивала Јадранске регије, а најављене су и две специјалне пројекције - рестаурисане верзије филма „Носталгија” Андреја Тарковског и остварења „Хороскоп” Боре Драшковића, добитника награде фестивала за животно дело „Поглед у свет: Војислав Вучинић”.
„Када смо се пре десет година спремали за 20. издање фестивала имали смо велике планове, издали смо монографију 'Похвала лудости'. Верујем да ће пред следеће, 30. издање, изаћи нешто што ће бити похвала храбрости, ентузијазму и истрајности“, рекао је директор ФАФ-а Игор Станковић, најавивши више од 20 гостију и намеру да фестивал буде све већи и бољи.
Боро Драшковић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
КУЛТУРА
Боро Драшковић добитник награде за животно дело Фестивала ауторског филма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала