Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Још један фијаско у Бриселу: Приштина „закуцана“, а дијалог - немогућ

© Sputnik / Александар МилачићСрбија, непризнато Косово и ЕУ - илустрација
Србија, непризнато Косово и ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
То што у Бриселу није одржан тројни састанак између српске и стране косовских Албанаца са представницима ЕУ, знак је да су преговори доживели застој на самом почетку. Најважније је да је питање Заједници српских општина поново покренуто али ако Приштина и даље буде „закуцана“ на својим ставовима, дијалог ће бити готово немогућ.
Овако спољнополитички аналитичар и некадашњи дипломата др Зоран Миливојевић коментарише епилог преговора између Београда и Приштине у Бриселу. Подсећамо, специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак одржао је одвојене састанке са српском и делегацијом косовских Албанаца. Међутим, тројни састанак који је био најављен, није одржан.

Важно је да је ЗСО на преговарачком столу

Према Миливојевићевим речима, очигледно је да ће питање статута Заједнице српских општина бити најтежи део преговора јер су почетне позиције страна по том питању супротстављене.
„Српска страна остаје при томе да је Статут одраз онога што предвиђа Бриселски споразум из 2013. и то пре свега важи за то како ће изгледати Заједница и њене надлежности. Очигледно да то не одговара приштинској страни, да она има неко друго виђење“, каже Миливојевић.
А друго виђење види се из изјаве председника владе привремених приштинских институција Аљбина Куртија да статут Заједнице српских општина треба да одржава државност Косова, што је за Србију неприхватљиво.
„Тако да мислим да су се разишли већ у самом почетку и мислим да ће разговори око тога дуго трајати. Али, ипак, Заједница српских општина је на столу. То је важно и то је резултат притисака Запада на Куртија, са једне стране. Са друге стране, интерес Запада је да ипак дође до дијалога, да се тај процес деблокира и да се уђе у разговоре око судбине Косова, што је њихов примарни интерес“, наводи наш саговорник.

Приштина „забетонирана“

Како Миливојевић каже, да ће преговори бити дуги и тешки било је јасно откако је Аљбин Курти засео у премијерску фотељу у Приштини.
„Све у свему, нема неког озбиљног резултата. Очигледно је да је приштинска страна „забетонирана“ на питању државности и да искључиво на томе инсистира. Треба очекивати наставак разговора и покушаје Лајчака и западних центара да некако приближе стране, али ако приштинска страна остане на позицијама како је и најавила, онда тешко да ће бити неких озбиљних резултата“, сматра Миливојевић.
Остала питања која је требало да буду разматрана у Бриселу тичу се „репова“, онога што је остало неиспуњено из претходно постигнутих договора, око чега се стране слажу. Због тога је у Брисел у саставу српске делегације и допутовало осамнаест експерата.
Међутим, на првом месту је, како Миливојевић каже, Заједница српских општина. Без ње се не може разговарати, не само о наставку дијалога, него и о деескалацији, јер то је основ гаранција српском народу на КиМ, наводи он.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да се на састанцима у Бриселу разговарало о изради статута заједнице српских општина, као првог конкретног корака у правцу формирања ЗСО, које српски народ на КиМ чека више од 10 година и додао да ће се ти разговори наставити.
Он је истакао да су на дневном реду били и енергетика и питање несталих, као и да и и ту очекујем напредак.
"Разговори су се водили са тимом Лајчака али и експертима ЕУ о овим темама. Очекујем да наставимо разговоре у наредном периоду. Статут је веома важан јер он представља кичму ЗСО и све мора да буде у складу са Споразумима из 2013. и 2015. године. Након више од пет сати разговора које смо имали данас у Бриселу враћамо се са уверењем да кроз дијалог и компромисна решења можемо да напредујемо у нормалитацији односа Београда и Приштине", рекао је он.
Петковић је раније ове недеље рекао да је Београд прихватио позив специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да се наставе разговори две стране у Бриселу, на којима ц́е тема бити текст Статута ЗСО.
„Наша страна врло припремљено иде и са посебним тимом експерата где ћемо разговарати о тексту статута ЗСО што је први конкретан корак у правцу формирања Заједнице Српских општина“, рекао је Петковић и додао да разговори о статуту ЗСО треба да дају одговоре на који начин ц́е се решити бројна важна питања која се односе на ЗСО.
Последњи пут две стране су биле у Бриселу 26. октобра и тада су одржани одвојени састанци председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са представницима ЕУ.
Застава ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
СРБИЈА
Завршени преговори у Бриселу - без тројног састанка
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са папирима у руци - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
СРБИЈА
Петковић открио детаље из Брисела: Разговарали смо о изради статута ЗСО, енергетици, питању несталих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала