- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Стевандић од председнице Бундестага тражи да Шмита врате у Немачку

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Председник Народне Скупштине Републике Српске (НСРС) Ненад Стевандић упутио је данас званично писмо председници Бундестага Бербел Бас, у којем је детаљно информише о статусу Кристијана Шмита у БиХ, који није именован за високог представника сагласношћу Савета безбедности и тражи да одмах буде враћен у Немачку.
Стевандић у 15 тачака писма изражава озбиљну забринутост због Шмитовог мешања у унутрашње политичке односе БиХ и том приликом позива Бас да, у циљу заштите основних демократских принципа и међународног права, позове Кристијана Шмита назад у Немачку.
У опиширном писму Стевандић подсећа на Дејтонски споразум и објашњава његово значење, те истиче да би Српска високо ценила њен ангажман који би се, како каже, ставила тачка на неприхватљиво мешање у умутрашње политичке односе у БиХ, као и на став господина Шмита, чији су покушаји интервенција у правосудни систем озбиљно нарушили односе унутар земље.
Појашњавајући процедуру именовања високог представника, Стевандић истиче да је по окончању мандата последњег високог представника Валентина инцка, 2021. године, именовање Шмита предложено Савету безбедности УН-а и, како наводи, јасно је одбијено.
„Ипак, што је још невероватније, знајући да није именован и да нема овлашћења, господин Шмит се појавио и представио се као високи представник, дајући наредбе и понашајући се као да има право на ту функцију“, написао је Стевандић.
Осим што Шмит, како наводи Стевандић, себе сматра последњим високим представником „са дрскошћу која би се могла мерити са 'après moi, le déluge' намерно је отишао корак даље и починио кривично дело, односно, наметнуо је измене и допуне Кривичног закона БиХ што је искључива надлежност Парламентарне скупштине БиХ“.
Ова радња је, указао је Стевандић, у круцијалној недоследности са потписаним Дејтонским мировним споразумом, а господин Шмит је овим показао да га није брига за будуће импликације његових бруталних дела према народу БиХ.
„У овом тренутку господин Шмит је своје напоре усмерио на прогон изабраног председника Републике Српске. Подстицао је институције Босне и Херцеговине да покрене кривични поступак и процесуира председника Републике Српске. Другим речима, страни, у овом случају немачки држављанин, који незаконито тражи неограничену моћ управљања БиХ, делује против легално изабраних и именованих званичника који су једноставно обављали формалне активности које су по закону требали обављати“, навео је Стевандић.
Председник НСРС истиче да овај поступак представља неприхватљив напад на суверенитет и демократски уставни поредак БиХ и одбацивање владавине права и потребно га је одмах зауставити.
Стевандић је указао да се Шмит чак ни у својству у којем се сам представио, није показао као посредник у решавању криза, већ их је насупрот томе, више пута сам произвео.
„Управо због тога, преовладавајуће мишљење јавности је да господин Шмит штети и дестабилизује БиХ“, навео је Стевандић уверен да као изабрани председник Бундестага, Бас схвата озбиљност ове ситуације и њене импликације.
„Такође бих истакао, да би игнорисање и прекорачење воље народа, неовлашћени и деструктивни поступци господина Шмита могли да изазову озбиљне и екстремне реакције у нашем веома деликатном и крхком региону“, истакао је Стевандић.
Председник НСРС је споменуо и да је Шмит добио највиша нацистичка одликовања, што би за Србе и грађане Републике Српске уопште, који су највише страдали од нацистичке и усташке окупације, требало да буде више него довољан разлог да се господин Шмит дисквалификује за обављање било које службене функције.
Присећајући се говора Басове приликом одржавања часа сећања на жртве националсоцијализма, Стевандић каже „сматрамо да господин Шмит ни под којим условима не би требало да обавља званичну функцију, нарочито на просторима на којима живе Срби“.
„С обзиром на озбиљност ситуације и потенцијално негативне реперкусије, позивам Вас да што пре господина Кристијана Шмита вратите назад у Немачку“, навео је, између осталог, Стевандић.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
РЕГИОН
Министар безбедности БиХ поручио Шмиту да престане да се бави Српском
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала