- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Запад ће се хватати за сламку спаса да остане лидер света

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
Пратите нас
У наредној деценији могу порасти турбуленције у свету јер ће се Запад држати за своје лидерство које му умиче – међутим, Русија ће у сваком случају бити јача и богатија, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Ако се период светске трансформације кроз коју пролазимо одужи, можда ће бити још више турбуленција, јер ће се колективни Запад рукама и ногама држати за своје вођство које пролази. А знамо да су они прилично цинични и неће презати ни од чега само да не упусте то лидерство. То носи опасност од различитих сукоба“, рекао је Песков у интервјуу за студентски канал „МГИМО 360“.
Упитан каква ће бити Русија за 10 година, портпарол Кремља је рекао да ће бити „и јача и мудрија и богатија“.
Истовремено је констатовао да нико не може рећи какав ће бити свет за 10 година исто као што нико није могао пре деценију да претпостави да ће свет ући у фазу у којој се данас налази.

Нема ништа добро у конфронтацији

Песков је такође казао да нема ништа добро у жестокој конфронтацији Русије са Западом, притом, Москва није у конфронтацији са Американцима и америчком културом, него са њиховом идеологијом и виђењем тога како треба живети у свету.
Он је истакао да се данас трансформишу сви системи међународно-правних и економских односа. Након распада СССР, западне земље су помислиле да су „прави владари света“ и да имају право да се не руководе законима, него правилима које саме успостављају, те да намећу та правила свима осталима.
По речима Пескова, такве побуде се не јављају ниоткуда – то се догодило јер су имали солидну економску и технолошку базу. Међутим, временом је ситуација почела да се мења, почеле су да се појављују земље које „стају на ноге“, развијају своју производњу, а онда се указала прилика да траже већу самосталност.
„Наравно, ту је дошло до противречности и настала је тако дубока конфронтација. То не значи да смо у конфронтацији са Американцима, то не значи да смо у конфронтацији са америчком културом. Ми смо у конфронтацији са њиховом идеологијом, са њиховом визијом како треба живети у свету“, закључио је Песков.
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
РУСИЈА
Москва поручује Вашингтону: Умирите амбиције – покушаји да се Русија сломи узалудни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала