- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Индија и Бразил кандидати да постану сталне чланице Савета безбедности УН

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2023
Пратите нас
У случају да се састав Савета безбедности Уједињених нација буде ширио, Русија сматра да су Индија и Бразил прави кандидати да те земље постану сталне чланице, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
Како је рекао, задатак да се адаптира Савет безбедности актуелним реалностима одавно је већ постао актуелан, а Русија као стална чланица је става да је одавно настала потреба да се у то тело укључе земље Африке, Азије и Латинске Америке.
Такође је рекао и да је од крајње важности да се исправи историјска неправда према Африци чија заступљеност у Савету безбедности ни по чему не одговара укупном броју држава на континенту нити њеној савременој улози у међународним односима.
Истовремено, према његовим речима, модел са проширењем Савета само у категорији изабраних чланица изгледа сасвим прихватљиво за Русију.
„За оне који прате рад Савета безбедности УН, очигледна је и пристрасност западних држава и чињеница да проширење њиховог представљања неће додати нашој структури разноликост коју сви желимо да видимо. Разлог томе је што се Запад придржава блоковских приступа, али и зато што представља несразмерно мали део становништва наше планете“, нагласио је дипломата.
Додао је и да је важно да проширење Савета безбедности не утиче на његову способност да ефикасно и благовремено одговори на нове изазове.
СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
РУСИЈА
БРИКС подржава реформу СБ УН: Бразил, Индија и Јужна Африка да се прикључе организацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала