Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Столтенберг на Балкану: Збија редове НАТО чланица и агитује у корист Косова

© AP Photo / Efrem LukatskyГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2023
Пратите нас
Први човек НАТО пакта је на турнеји по Балкану из неколико разлога: да утврди однос Србије према мисији Кфор на Косову и Метохији, „погура“ дијалог са Приштином и на неки начин да Русији до знања да више нема примат над овим делом Балкана, али и да збије редове НАТО чланица, оцена је политиколога Дејана Вука Станковића.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг од 19. до 22. новембра посетиће земље Западног Балкана, а у уторак 21. новембра допутоваће у Београд, саопштено је из НАТО алијансе.
Посета долази уочи састанка земаља чланица НАТО из региона који ће се одржати уз учешће албанског премијера Едија Раме, хрватског председника Зорана Милановића, премијера Црне Горе Милојка Спајића и словеначког Роберта Голоба.
На питање откуд толика пажња генералног секретара НАТО за овај регион и то баш сад политички коментатор др Дејан Вук Станковић каже да ове посета има везе са учвршћивањем позиције НАТО у земљама чланицама али и утврђивања билетареланих односа са земљама које нису део ове војне структуре.

Поста Балкану порука и Русији

„Циљ је свакако одржање, што се тиче Србије, односа Србије и њихове мисије Кфор на Косову и Метохији и покушаја да се кроз евентуално неку политички нагодбу са Београдом још више наша земља приближи НАТО пакту ако је то уопште могуће у овим околностима у којима је јасно речено да не желимо чланство. Са Србијом ће се трудити да повећа на сваки начин ниво сарадње и коооперативност у односу на безбедносне ризике који лебде над Косовом и Метохијом“, верује Станковић.
С друге стране, Столтенберг ће свакако земљама чланицама НАТО дати пуну подршку, додаје Станковић, за даље активности и збијање редова у овим геополитичким околностима. Исто тако је и готово сигуран да Столтенберг неће пропустити прилику да у Београду поведе дебату и о дијалогу Приштине и Београда.
„Да се разумемо, НАТО колико је безбедносни савез, толико исто почива и на одређеним политичким премисама. Сигурно је да је једна од њих као и земаља које су га основале јесте независност тзв. Косова. Уосталом НАТО је војним путем ту независност и створио тако да је за очекивати да Столтенберг потенцира и решавање тог питања, дакле, признања независности Косова као решења које би у овом тренутку по њима било најбоље. Иако се такав став коси са нашим интересима и представља неки врсту историјског опортунизма,“ наглашава Станковић.
Као додатни разлог посете балканским земљама првог човека НАТО пакта наш саговорник види и жељу Алијансе да се пошаље нека врста поруке Русији.

Столтенберга занима и дијалог

„НАТО напросто има потребу да прихватањем тзв. реалности да је Косово независна држава потврди да симболички он доминира бар у неком делу света, јер рат у Украјини и Гази показује да није све под америчком контролом. Тако да то политичко убеђивање које нас чека имаће пре свега и циљ да реафирмише доминацију и моћ Алијансе у региону а и да шире пошаље слику и поруку да постоји место где је НАТО још увек политички доминантан фактор,“ оцењује Станковић.
Наш саговорник такође сматра и да је ово симболички покушај НАТО да покуша да истисне Русију из ове сфере и да на овакав начин упути поруку Москви да Балкан више није њено двориште, што је и политички и историјски занимљива порука, имајући у виду и руску политику раније и руске геополитичке амбиције у будућности.
Турнеју по региону први човек НАТО алијансе почиње посетом Босни и Херцеговини, а у понедељак поподне путује у Приштину где ће разговарати и одржати конференцију за новинаре са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, а обићи ће и базу Кфора и разговарати са командантом Озканом Улуташом.
У уторак поподне Столтенберг путује у Северну Македонију где ће се састати са председником и премијером те земље Стевом Пендаровским и Димитром Ковачевским, као и председником Скупштине Северне Македоније Таљатом Џаферијем.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
СРБИЈА
Столтенберг од недеље у посети региону, у Београду у уторак
Војници Кфора на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
ДРУШТВО
Ово већ није случајност: Поред склоњеног споменика јунацима у Приштини – руинирани српски гробови
Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
СРБИЈА
Јевтић са командантом Кфора Ваком о безбедносној ситуацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала