- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарска на путу да постане „амбасадор“ незадовољних унутар Европске уније

© AFP 2023 / Attila KisbenedekПремијер Мађарске Виктор Орбан
Премијер Мађарске Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Пратите нас
Многе земље унутар ЕУ са великом пажњом и респектом гледају на оно што ради Мађарска, и у одређеним тренуцима не бих се изненадио да многе земље крену њиховим стопама, мишљење је Бранка Бранковића, поводом изјаве мађарског премијера да је ова земља данас глас народа Европе.
Орбан је изјавио и да је Мађарска једина земља која износи мишљење и у име Мађара, и западних Европљана. Такође је оценио да је међународни утицај Мађарске „већи од њене стварне тежине“ јер Европљани, како је навео, сада могу да изразе своје мишљење преко Мађарске.

Мађарска глас незадовољних

Колика је политичка моћ Мађарске и да ли је Орбан постао глас незадовољних држава унутар ЕУ?
Дипломата и амбасадор у пензији Бранко Бранковић сматра да ће сасвим сигурно неке државе унутар ЕУ кренути путем који нуди Мађарска.
„То како се Мађарска сада понаша и покушава да постане самостална у разним стварима доказ је да се ЕУ, од када је примила групу држава у којој је била Мађарска, према њима понаша као према државама другог реда. Оне јесу примљене у моменту када им је то највише требало, дакле, када су се одвајали од тадашњег Совјетског Савеза. А може се рећи да од тада трпе уцене и разне друге ствари од „великих играча“ унутар ЕУ. Међутим, чињеница је да многе од тих држава сада покушавају да се и унутар ЕУ чује и респектује и њихов глас и да се као независне земље третирају равноправно у тој организацији. А Мађарска је, може се рећим зачетник тог таласа“, каже Бранковић.

Неће јарам Америке

Оно што Мађарска покушава јесте да је као државу третирају боље и равноправније унутар ЕУ, а могућност за то им се указала, каже Бранковић, када је почела прича око Украјине где је ЕУ направила огроман проблем самој себи када је увела санкције Русији.
„Наравно, Мађари су увидели прилику да укрсте глас са највећим државама ЕУ и у томе су успели - да без обзира на све санкције има не само за себе енергенте, нафту и гас него су чак и Србији омогућили да чувамо велике количине гаса у њиховим капацитетима. Тренд где Мађарска пошто-пото хоће да зацементира да је независна иако је чланица ЕУ се наставља: она не жели да је третирају као другоразредну земљу, а понајмање као вазала америчке политике у Европи, на шта су веће државе попут Немачке, Француске и других пристале увођењем санкција Русији“, оцена је нашег саговорника.

Орбан има све више присталица

Због тога, додаје Бранковић, Мађарска и Орбан добијају све више поборника за своју политику унутар ЕУ, јер су санкције Русији које су завели у ствари извршиле контраудар на већину европских држава.
„Многе земље унутар ЕУ са великом пажњом и респектом гледају на оно што ради Мађарска и не бих се изненадио да у одређеном тренутку крену њиховим стопама - не да изађу из ЕУ, јер нико од њих није против ЕУ, већ да се унутар ЕУ поштује и њихов глас, а не само глас Француза, Немаца или Италије,“ напомиње наш саговорник.
Орбан је рекао и да је време за промене у Европи и да се Европљанима врате европске институције, као и да Мађарска не може бити суверена док год јавним размишљањем доминира „либерална хегемонија“.
A man walks in front of the main entrance of the Paks Nuclear Power Plant in Paks, some 90 kms south of Budapest, Hungary - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
РУСИЈА
„Никада нећемо подржати санкције“: Мађарска наставља сарадњу са Русијом у нуклеарној сфери
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала