- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Никада нећемо подржати санкције“: Мађарска наставља сарадњу са Русијом у нуклеарној сфери

© AP Photo / MTI, Tibor IllyesA man walks in front of the main entrance of the Paks Nuclear Power Plant in Paks, some 90 kms south of Budapest, Hungary
A man walks in front of the main entrance of the Paks Nuclear Power Plant in Paks, some 90 kms south of Budapest, Hungary - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
Пратите нас
Русија и Мађарска потписале су план рада за изградњу нуклеарне електране „Пакш 2“, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
„Данас смо потписали план рада за наредне године и на основу њега могу да кажем да ћемо почетком наредне деценије моћи да повежемо на мрежу нову нуклеарну електрану коју градимо“, рекао је Сијарто на конференцији за штампу са шефом „Росатома“ Алексејем Лихачовом.
Такође је саопштио да прелиминарни нацрт 12. пакета санкција ЕУ против Русије не садржи ограничења против нуклеарне енергије.

„Јасно смо ставили до знања да не може доћи до тога да нуклеарна енергија буде на било који начин ограничена. Ти прелиминарни предлози (12. пакета санкција), за које тренутно знамо, не садрже санкције против нуклеарне индустрије. Никада нећемо подржати санкције против нуклеарне енергије“, рекао је Сијарто.

Подсећамо, стручњаци „Росатома“ у августу су почели радове у оквиру главне фазе изградње нуклеарне електране. Руска државна корпорација саопштила је да велико интересовање за учешће у пројекту показују и мађарске и европске компаније, као и организације из трећих земаља.

Пројекат „Пакш-2“

„Пакш“ је једина нуклеарна електрана у Мађарској. Према уговору потписаном 2014. године, руска државна компанија Росатом ће изградити електране 5 и 6, снаге 1,2 гигавата свака. Четири постојећа реактора у Пакшу пуштена су у рад између 1982. и 1987. и производе око половину електричне енергије у земљи. Са новим модерним нуклеарним реакторима, власти очекују да ће удвостручити излазну снагу електране.
Пројекат „Пакш-2“ је погођен великим кашњењима, али Будимпешта је већ издала дозволу за изградњу енергетских блокова од стране Росатома. Такође је недавно добила дозволу да измени свој уговор са Русијом и укључи компанију за управљање пројектима како би се убрзао процес изградње.
Руски нуклеарни сектор до сада није био на мети западних санкција ЕУ у вези са Украјином, а Мађарска је више пута рекла да ће ставити вето на било какве покушаје наметања таквих ограничења.
„Росатому“ је средином 2022. године припадало 20 од 53 нуклеарна реактора у изградњи широм света, а недавно је завршио изградњу прве турске атомске електране у Акуиу. Русија такође обезбеђује гориво за неколико нуклеарних реактора у Индији и Кини и гради прву нуклеарну електрану у Бангладешу.
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
РУСИЈА
Русија и Мађарска потписале: Почиње израда основне опреме за нуклеарку „Пакш-2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала