- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Цвијановићева закуцала Столтенберга, а Западу се и у сну привиђа – Русија

© AP Photo / Vadim GhirdaГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
у Босни и Херцеговини не постоји сецесионизам већ рушење Дејтонског споразума који је донео мир. На томе здружено раде Бошњаци и Американци, а не Срби и Русија која се Западу привиђа и у сну, каже за Спутњик Анђелко Козомара, политички аналитичар из Бањалуке
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у оквиру балканске турнеје посетио је БиХ и том приликом се састао са сва три члана државног Председништва.

Цвијановићева рекла све у лице Столтенбергу

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић одмах после састанка изјавила је да је сусрет са Столтенбергом био прилика да се изнесу ставови и да су од њега добили поруке да све што се дешава у БиХ треба да се реши на домаћем нивоу.
Козомара каже да је Цвијановићева била јасна што се тиче уласка БиХ у НАТО.
„Она је у лице и Столтенбергу, и осталим члановима председништва БиХ рекла да Република Српска није за улазак у НАТО. У неку руку први човек НАТО је то и знао, али је сада и директно добио потврду тог става РС. То што је он оптужио Русију да има утицај на ове просторе став је који је већ дуже време заступљен и познат на Западу и то не треба да нас чуди јер они очигледно и када спавају сањају Русију,“ каже Козомара.

Западу се привиђа Русија

То потенцирање тзв. малигног утицаја Русије, додаје наш саговорник, проистиче из чињенице да су свесни да народ РС и председник Милорад Додик стоје отворено на страни руске политике.
„Али, Русија не користи на овим просторима ни војни ни политички утицај и не учествује у било каквим смицалицама, како то раде западне државе ширењем нетрпељивости међу народима у БиХ. То пре свега ради Америка и они су свесни да Русија нема тај утицај на овим просторима који би њима у неку руку и одговарао да постоји, како би оправдали своју агресивну политику, пре свега према РС. Због тога користе сваку прилику да лажно оптуже Русију и њихов политички врх за учешће у дестабилизацији БиХ,“ наглашава наш саговорник.
Заправо се дешава супротно, каже Козомара, јер БиХ дестабилизује управо Америка и политика Бошњака која је саизвршилац наредби које добијају из америчке амбасаде у БиХ.

Клеветање Срба једини допринос

„Дакле, то што Столтенберг и остали западни лидери причају против Русије је уобичајено и овде то више нико не схвата озбиљно. Они су изгубили на угледу у јавном мњењу посебно у РС, али и у самој БиХ јер њихова помоћ се ни у чему не види. Осим, на клеветама и осудама само против једног народа, а то су Срби,“ децидан је Козомара.
То што је први човек НАТО рекао да неће толерисати никакав сецесионизам у БИХ, по речима нашег саговорника, односи се на РС али како каже, боље би било да НАТО поведе у БиХ рачуна о другим и озбиљнијим стварима:
„У БиХ не постоји никакав сецесионизам, већ је на делу рушење Дејтонског споразума који је донео мир. Али, већ се деценијама ради на разградњи тог споразума, а посебно на разградњи РС и извлачењу надлежности које је добила Дејтоном. Ништа РС није урадила да би разградила БиХ већ се она разграђује пре свега политиком Бошњака и Америке који желе да од БиХ направе унитарну земљу. НАТО треба да се њих чува и да БиХ сачува од таквих намера је они су ти који разарају БиХ, а не Срби,“ напомиње наш саговорник.

НАТО да се чува од бошњачке политике

Козомара додаје и да би НАТО који је у БиХ инсталиран да пре свега чува мир, требало да поведе рачуна о великом боју припадника терористичке групације Исламске државе који се налазе на територији БиХ и који би колико сутра могли да изазову неки проблем не само у региону већ и у Европи.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, изјавио је да је "забринут због сецесионистичке поделе и реторике, као и спољног утицаја, посебно утицаја Русије, јер то прети да поткопа стабилност и да ослаби реформе у БиХ“.
Он је казао да савезници снажно подржавају суверенитет и територијални интегритет БиХ и да им је изузетно важно и да су предани стабилности и сигурности у овом региону.
Први човек НАТО после БиХ турнеју наставља посетом Приштини, а затим Београду, Црној Гори и Северној Македонији.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
РЕГИОН
Столтенберг дошао у БиХ и одмах „видео“ - Русију
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
РЕГИОН
Жељка Цвијановић после састанка са Столтенбергом: Српска није за придруживање у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала