- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли је решена мистерија древних мајмуна из старог Египта, зашто су били толико важни

CC0 / rawpixel.com / The Metropolitan Museum of Art (Source) / Фигура бабуна
Фигура бабуна - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Ново истраживање мистериозних остатака мумифицираних бабуна пронађених пре више од сто година у Египту открива какву су позицију имали примати на древном Арабијском полуострву.
Године 1905. археолози су пронашли необичне мумије бабуна у Долини мајмуна, археолошком налазишту на западној обали Нила познатом по приказима ових животиња на зидовима гробница. Животињама су недостајали очњаци и, за разлику од других мумифицираних примерака мајмуна из истог периода, нису сахрањене с племићима нити су пронађени у групним катакомбама.
Више од стотину година стручњаци се питају како су мајмуни тамо доспели, одакле су донети и из ког разлога. Научници су зато тестирали десет различитих узорака и успели да извуку ДНК из једног од њих. Биолог Гисел Коп са Универзитета Констанц у Немачкој је, користећи нову методу генетске анализе ДНК, открила порекло давно мртвих бабуна, пише „Бизнис инсајдер“.

Прича о два древна града или само једном

Процењује се да мумија бабуна из које је добијен ДНК датира између 800. и 500. године пре нове ере. Налази показују да је стигла с подручја Рога Африке. Научници су упоредили генетски профил мумије с другим узорком из обалног подручја у Еритреји, где се у давним временима вероватно налазила лука Адулис, и пронашли су подударање.
Међутим, овај павијан је мумифициран много пре него што је древни град Адулис процветао у важан трговачки центар и луку, где се често трговало животињама као што су павијани и леопарди. Древни текстови из истог периода указују да је вероватно дошао из града Пунта.
Тачна локација Пунта дуго је збуњивала научнике јер се град помиње у важним текстовима, али се не налази на постојећим мапама.
„Узорак који смо проучавали одговара хронолошки локацији Пунта, али географски одговара Адулису. Стога претпостављамо да су Пунт и Адулис два различита имена за исто место, која су коришћена у различитим временским периодима“, написала је Гисел Коп.
Она је рекла да још није сасвим јасно како су древни народи преносили бабуне у Египат, тако далеко од њиховог природног станишта.
„Судећи по начину на који су стари Египћани представљали бабуне у својој уметности, чини се као да су их посматрали у њиховом природном окружењу“, рекла је она.
CC0 / rawpixel.com / The Metropolitan Museum of Art (Source) / Приказ бабуна у Књизи мртвих,
Приказ бабуна у Књизи мртвих, - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Приказ бабуна у Књизи мртвих,

Отелотворење најважнијих божанстава

Антрополог Натанијел Домини са колеџа Универзитета Дартмут у САД наводи да се у истом периоду бабуни нису много приказивали на афричким уметнинама јер су сматрани штеточинама.
„У Африци ћете видети много слонова и жирафа и разних фигура које представљају животиње, али веома ретко бабуне. Нису их много волели. Бабуни су им крали усеве и храну, ширили болести“, рекао је Домини.
„Сећам се да сам приликом прве посете Египту био задивљен бројем павијана приказаних на зидовима храмова или у гробницама племића. У разним храмовима су биле велике статуе павијана. Стари Египћани су их чак мумифицирали“, додао је он.
Домини објашњава да су бабуни вероватно имали двоструку духовну важност за Египћане. Ова створења су често приказивана с подигнутим рукама према Сунцу, односно према египатском Богу Сунца (Ра).
„Павијани су се можда окретали према излазећем сунцу и оглашавали, а Египћани су тада њихово понашање повезали са својим верским уверењима“, рекао је он.
Стари Египћани су приказивали бабуне као физичко отелотворење Тота, египатског божанства месеца и бога повезаног са мудрошћу и ратом.
„Дакле, ове животиње би могле представљати бога Месеца и бога мудрости, али и оданост богу Сунца. Због тога су бабуни можда били толико важни, јер су повезивали Сунце и Месец; два највећа важна небеска тела за Египћане“, сматра Домини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала