- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Дубоке промене: Идеолошки императив новог председника Аргентине могао би наштетити економији земље

© AP Photo / Matias DelacroixКандидат в президенты Аргентины от коалиции "Свобода наступает" Хавьер Милей садится в свой автомобиль после голосования во втором туре выборов
Кандидат в президенты Аргентины от коалиции Свобода наступает Хавьер Милей садится в свой автомобиль после голосования во втором туре выборов - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Победа Хавијера Милеја на председничким изборима у Аргентини изазваће дубоке промене у политичком животу земље, какве нису виђене у последњих 40 година, сматрају аналитичари.
Како је рекао за Спутњик аргентински писац, новинар и оснивач листа „Анфибија“ Кристијан Аларксон, требало би „покушати разумети људе који су гласали, јер се ради о огромној маси људи који нису имали одговора док су преживљавали кризу са инфлацијом од 140 одсто“.

„Мораћемо да видимо (како ће тећи) његов савез са десницом на међународној сцени и да ли ће његов идеолошки императив наштетити аргентинској економији, као и да ли је он довољно прагматичан да превазиђе своју идеолошку пристрасност у име такозване слободне трговине“, истиче професор.

На питање шта се може очекивати од владе либертаријанског политичара, професор међународних односа Универзитета из Мексика УНАМ Давид Гарсија каже да је за управљање државом неопходно бити веома прагматичан. По његовом мишљењу, упркос различитим предизборним изјавама, Милеј ће се придржавати умерених ставова, а промениће се и његов систем вредности, иако тврди да је антисистемски.
Што се тиче спољне политике Владе новоизабраног председника, професор међународних односа у УНАМ-у Алехандро Мартинез Серано сматра да се, с обзиром на ситуацију у Украјини и на Блиском истоку, може очекивати зближавање Аргентине са САД и Европом.
Како додаје, није искључено да ће Милеј обуставити процес придруживања Аргентине БРИКС-у.
Са друге стране, професор Давид Гарсија тврди да је могуће да Влада Милеја ипак одлучи да настави процес придруживања БРИКС-у због „међународне пројекције” коју ће Аргентина добити захваљујући блоку.
„Милеју би било згодније да се придружи тој групи, пошто се ради о платформи која би дала Аргентини већу популарност. Чини ми се да неће пропустити прилику да буду присутни у тој организацији“, сматра професор Гарсија.
По мишљењу стручњака Кристијана Аларкона, у спољној политици се могу очекивати „лудости“ попут прекида односа са Бразилом, главним економским партнером земље, и Кином, једном од земаља где се највише извозе аргентински пољопривредни производи.
Раније је председник Русије Владимир Путин упутио честитку Милеју поводом његове победе на председничким изборима у Аргентини. Он је истакао да Москва рачуна на даљи развој стратешког партнерства са Буенос Ајресом у различитим областима, као и на конструктиван дијалог о актуелним међународним питањима.
Десничарски кандидат и аутсајдер Хавијер Милеј победио је у другом изборном кругу председничких избора у Аргентини - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
СВЕТ
Кандидат деснице победио на изборима у Аргентини, обећао доларизацију и гашење централне банке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала