Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хрватски дипломата протеран из Србије због шпијунаже, Загреб „изненађен“

© Sputnik / Nikolai Sokolov Заставе Хрватске и ЕУ
Заставе Хрватске и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Први секретар Амбасаде Републике Хрватске Хрвоје Шнајдер протеран је из Србије због шпијунаже, сазнаје Спутњик.
У питању је документована шпијунажа и врбовање за хрватску службу што значи да су прикупљени докази да је Шнајдер прекршио Бечку конвенцију која регулише дипломатско-конзуларне односе због чега је проглашен персоном нон грата.
Како сазнајемо, због овакве политике Србије се у западним моћним круговима инсистирало на смени Александра Вулина на месту шефа БИА.
Поводом овог случаја реаговао је и званични Загреб.
Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман изјавио је да је изненађен одлуком српских власти, док амбасадор Хрватске у Београду Хидајет Бишчевић није открио због чега је српско Министарство спољних послова прогласило Шнајдера персоном нон грата.
„То је материја коју не желим да коментаришем, није нешто у шта бих се ја сада упуштао, као што би Енглези рекли „ноу комент““, изјавио је Бишчевић за хрватске медије. „И да знам што је урадио, не бих смео рећи, не могу да улазим у детаље јер је то ван мог делокруга. Без коментара“, додао је он.

Министарство спољних послова Србије донело одлуку данас

Раније вечерас Министарство спољних послова Републике Србије саопштило је да је 20. новембра 2023. године донело одлуку да, у складу са чланом 9. Бечке конвенције, која регулише дипломатско-конзуларне односе, прогласи Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду, за персону нон грата.
Током професионалног ангажовања у Републици Србији Шнајдер је грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио наведену Конвенцију. Тим поводом уручена је дипломатска нота амбасадору Републике Хрватске Хидајету Бишчевићу, наведено је у саопштењу.
Министарство спољних послова Републике Србије је саопштило да жали због поступања наведеног дипломате у протеклом периоду, које не доприноси унапређењу билатералних односа Републике Србије и Републике Хрватске, добросуседској сарадњи и свеукупном подизању нивоа мира и стабилности у региону.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала