- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кијев признаје: Запад подстиче Украјину на преговоре са Русијом

© AP Photo / Daniel ColeКијев
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Кијев је забринут због тога што неке западне земље почињу да говоре о потреби одржавања преговора са Русијом на којима би могло да се разговара о решавању сукоба око Украјине, изјавио је секретар Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине Алексеј Данилов.

„Украјина је забринута због тога што су се међу појединим партнерима интензивирале дискусије о потреби одржавања преговора, консултација, састанака са Русима како би се разговарало о питањима рата у Украјини, прекиду ватре и тако даље“, рекао је Данилов, наводи прес-служба СНБО.

Он сматра да је та тенденција повезана са тим што се неки савезници Кијева плаше Русије.
Истовремено, Данилов је упозорио да, уколико сада не дође до промена у односу Запада према Русији, у року од 15-20 година формираће се „нова осовина“ која неће укључивати само Северну Кореју, Кину, Иран и Русију, него и неке европске земље.
Такође је истакао да је свестан „разлика у циљевима Украјине и појединих западних партнера“ када је у питању Крим, те да је фамозна идеја Кијева да „врати“ руски регион „тест за Украјину“.
Данилов је додао да догађаји на Блиском истоку, унутрашња политичка ситуација у САД и другим западним државама утичу на подршку Украјине.
„Полазимо од тога да ће се на међународној арени развијати тешка ситуација за Украјину“, оценио је украјински званичник. Он претпоставља да ће се Украјини убудуће посвећивати мање пажње због предвиђаних сукоба у другим регионима света, те да ће се у западним земљама „осећати умор од рата“.
Услед неуспеха Кијева током обећане контраофанзиве, на Западу се све чешће говори о потреби преговора и територијалним уступцима Украјине. Бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен раније је рекао да Украјини треба да се понуди да постане чланица Алијансе, али само у границама које контролише Кијев. Коментаришући његове речи, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је улазак Украјине у НАТО неприхватљив за Русију у било ком облику.
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2023
РУСИЈА
Кијев одговорио на предлог да Украјина ступи у НАТО у замену за територију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала