- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарски Фидес поставио билборде на којима је Урсула Фон дер Лајен са Сорошевим сином /фото/

© Sputnik / Лола Ђорђевићшефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
Пратите нас
Владајућа мађарска странка Фидес поставила је билборде у Будимпешти на којима је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен приказна заједно са сином финансијера Џорџа Сороша, Алексом Сорошем који је рођен у Мађарској и вишегодишња је мета напада странке мађарског премијера Виктора Орбана.
Билборди су постављени преко ноћи у оквиру кампање за европске парламентарне изборе следећег јуна.
То је први пут да се фон дер Лајен нашла на мети Фидеса, иако је њен претходник Жан Клод Јункер већ био на удару владајуће мађарске странке што је изазвало огорчење у Бриселу, наводи Ројтерс.
Слоган на билбордима на којима су Урсула фон дер Лајен и Алекс Сорош гласи „Немојмо да играмо онако како они свирају“.
Због сличних билборда које је Фидес поставио али са претходником фон дер Лајенове Жан-Клодом Јункером и Џорџом Сорошем, званична Будимпешта се 2019. године нашла на удару оштрих критика из Брисела.
Након што је главна европска парламентарна група десног центра ЕПП запретила избацивањем Фидеса због билборда са Јункером и Сорошем, странка премијера Орбана је одлучила да их склони, међутим само две године касније Фидес је иступио из ЕПП.
Орбан, чија влада покушава да деблокира милијарде евра из фондова ЕУ које је Брисел суспендовао због политике партије Фидес, изјавио је у суботу да Мађарска „мора рећи не актуелном европском моделу изграђеном у Бриселу“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала